x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Morfina din saliva - S-a descoperit un calmant natural

Morfina din saliva - S-a descoperit un calmant natural

de Steluta Indrei    |    26 Noi 2006   •   00:00
Morfina din saliva - S-a descoperit un calmant natural

O echipa de cercetatori de la Institutul Pasteur au descoperit in saliva umana un antialgic natural, care s-a dovedit mai eficient decat morfina.

Calmantul extras din saliva umana a fost botezat de cercetatori opiorfina, informeaza Le Figaro. "Opiorfina este mai eficienta decat morfina pentru a calma o durere acuta. Deocamdata testele au fost facute pe soareci de laborator, dar rezultatele obtinute au deschis calea obtinerii unor noi medicamente impotriva durerii, de care lumea are nevoie urgent", a declarat Catherine Rougeot, seful laboratorului de farmacologie de la Institutul Pasteur din Paris. Echipa coordonata de ea nu se afla la prima reusita de acest gen. In 2003 a descoperit, la soareci, sialorfina, un alt antialgic natural, secretat in situatii de stres. Dar opiorfina secretata in mod natural in saliva umana s-a dovedit mai eficienta in calmarea durerilor. "Administrarea unui miligram de opiorfina pe kilogram corp a actionat mai rapid contra durerii decat dozele de 2-3 ori mai mari de morfina", sustine Catherine Rougeot.

CREIER. Opiorfina actioneaza la nivelul endorfinelor din creier. Mai exact, intarzie degradarea acestor substante care au o viata extrem de scurta, de ordinul catorva secunde. Ei bine, datorita opiorfinei endorfinele raman active si lupta contra durerii ceva mai mult timp. La Institutul Pasteur va incepe un amplu program de cercetare pentru a afla daca, in afara de saliva, mai exista alte fluide din organismul uman, cum ar fi sangele, lacrimile, urina, laptele, care sa secrete opiorfina.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă