x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cât de periculos este mucegaiul în casă?

Cât de periculos este mucegaiul în casă?

17 Noi 2022   •   07:10
Cât de periculos este mucegaiul în casă?
Sursa foto: Burdun Iliya/Shutterstock / Burdun Iliya

Expunerea la mucegai în casă poate fi extrem de dăunătoare sănătății.

Awaab Ishak, un copil în vârstă de doi ani, a murit din cauza unei afecțiuni respiratorii severe cauzate de expunerea prelungită la mucegai în casa sa din Rochdale, relatează BBC.

Într-un material publicat de BBC, aflăm ce este mai exact mucegaiul, când este de dăunător și ce se poate face ca să îl eliminăm din casa noastră.

Ce este mucegaiul?

Mucegaiul este o ciupercă microscopică ce crește în locuri umede. Sporii de mucegai se găsesc peste tot și sunt eliberați cu miile în atmosferă.

Semnele de mucegai în casă sunt petele negre, albe poroase sau verzi de pe pereți, însoțite de un miros specific de umezeală și mucegai.

Mucegaiul și umezeala din case sunt mult mai periculoase iarna, atunci când temperaturile scad.

Cum ne poate afecta mucegaiul sănătatea?

Persoanele care trăiesc cu mucegai în locuință sunt mai susceptibile de a suferi de boli respiratorii, infecții, alergii sau astm.

Mucegaiul poate emite spori, celule, fragmente și „compuși organici volatili” în aer.

Inhalarea sau atingerea acestor spori poate provoca o reacție alergică, cum ar fi strănutul, curgerea nasului, ochi roșii și erupții cutanate.

Mucegaiurile pot declanșa, de asemenea, atacuri de astm și pot provoca tuse, respirație șuierătoare și dificultăți de respirație.

„Chiar și persoanele care nu au astm pot dezvolta un răspuns alergic”, spune dr. Andy Whittamore, un medic generalist care lucrează cu organizația de caritate Asthma and Lung UK, potrivit BBC.

„În unele cazuri, mucegaiul poate fi inspirat și poate crește în plămâni – ceea ce pune cu adevărat viața în pericol”.

Cei mai expuși riscului sunt bătrânii, copiii și bebelușii, persoanele cu boli respiratorii și persoanele cu probleme ale pielii.

Mucegaiul poate fi, de asemenea, mai periculos pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit, fie din cauza bolii, fie din cauza medicamentelor pe care le iau.

De ce avem mucegai în casă?

Condensul este principala cauză a mucegaiului în casă.

Cel mai frecvent apare în părțile casei unde există un nivel ridicat de umiditate - în băi, bucătării și în jurul ferestrelor.

Când temperatura scade, vaporii de apă din aer se transformă în picături de apă.

Dacă vaporii de apă intră în contact cu o suprafață din casă care se află la o temperatură mai scăzută, cum ar fi un perete exterior neizolat sau o fereastră rece, atunci se vor forma picături de apă.

Dacă este lăsată netratată, suprafața poate deveni umedă și poate crea condițiile pentru creșterea mucegaiului.

Catherine Noakes, profesor de Ingineria Mediului pentru Clădiri la Universitatea din Leeds, a spus că locuințele mai vechi și prost izolate sunt predispuse la mucegai.

„Uneori însă este vorba despre comportamentul locatarilor – lucruri pe care toți le facem și nu le putem schimba”, a spus profesorul Noakes.

„Cu toții facem duș, toți gătim și toți ne uscăm rufele.”

Cum să prevenim formarea mucegaiului?

„Cu cât dușul este mai scurt, cu atât este mai puțină umiditate”, a spus profesorul Noakes.

Este util ca după duș să ștergem bine baia, în loc să lăsăm apa să se evapore.

Deschideți ferestrele bucătăriei sau folosiți o hotă când gătiți.

De asemenea, este important să verificați dacă există probleme evidente, cum ar fi țevile cu scurgeri sau jgheaburi, care ar putea contribui la problemă.

×