x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Necazuri in gura

Necazuri in gura

01 Feb 2005   •   00:00

Cancerele din sfera bucala impun interventii chirurgicale ample, delicate, care impun stradanii aparte ale unor echipe multidisciplinare.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Profesor doctor Alexandru Bucur, seful Clinicii de chirurgire oro-maxilo-faciala de la Facultatea de Stomatologie din Bucuresti, spune ca numeroasele cancere care apar in aceasta zona a organismului au bineinteles si o determinare genetica, dar neoplasmele sunt favorizate si daca omul cu astfel de teren susceptibil se expune unor factori de risc.

Iata cativa factori de risc in cancerele buco-maxilo-faciale: fumatul (90% dintre bolnavii de astfel de cancere sunt fumatori), alcoolul nerafinat (95% dintre cei cu astfel de neoplasme sunt alcoolici), fumatul cu pipa, proteze dentare necorespunzatoare, infectii cronice netratate, prea mult soare, vant si praf care ii impresoara pe agricultori, marinari etc. Cel mai des intalnit cancer buco-maxilo-facial este cancerul de buza, 25% din aceste forme de cancer se cantoneaza pe buza. El depaseste zonele de rosu ale buzei, distruge mai apoi si interiorul si exteriorul buzei si in faze avansate ajunge cu distrugerea pana la barbie. Este un cancer care da mai putine metastaze si in fazele incipiente se rezolva chirurgical. Apar ulceratii care nu trec dupa 14 zile de tratament, buza ulcerata e dura si fundul ulceratiei are o culoare murdara si, zgandarita, sangereaza la palpare, buza prezinta un nodul, la inceput mobil care apoi se fixeaza, pe buza apare o excrescenta, pe buza se observa zone albicioase, cu placi care nu trec, pe buze apar si pete rosii care se transforma in ulceratii. Observand aceste semne, bolnavul trebuie sa se prezinte urgent la medic. In plina expansiune, cancerul de buza provoaca umflarea ganglionilor de sub mandibula si de la gat.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă buza