x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei O solutie noua la o problema veche

O solutie noua la o problema veche

03 Mai 2006   •   00:00

O coroana de substitutie dentara este necesara in cazul in care un dinte trebuie inlocuit din diverse motive: procese carioase mari, obturatii vechi care nu mai fac fata fortelor ocluzale sau ruperea unei portiuni mari din dinte. De obicei, o obturatie este menita sa substituie o parte mica a dintelui, pe cand o coroana substituie intreaga suprafata dentara. Coroanele sunt divizate in trei categorii in general: total metalice (de obicei confectionate din aur), metalo-ceramice si total ceramice.

Coroane dentare

  • Coroane dentare total ceramice – acest tip de coroane sunt considerate ultima generatie de coroane dentare, ele fiind confectionate in totalitate din ceramica prin tehnica de frezare computerizata "CAD/CAM". Sunt cele mai frumoase si mimeaza dintele natural foarte bine, dand un aspect natural in totalitate, astfel incat sunt foarte greu de deosebit fata de dantura naturala. Aceste coroane beneficiaza si de tehnici noi de cimentare, cu materiale de ultima generatie care adera la bont, formand o singura unitate cu coroana, astfel dand pacientului senzatia de dinte natural (asemanatoare unei substituiri a smaltului).
  • Coroane dentare metalo-ceramice – aceste coroane au aspect aproape natural din doua motive. Primul: coroanele metalo-ceramice avand un suport de metal, este nevoie de un material opac pentru a putea construi ceramica peste el. Acest material opac nu mai permite refacerea transluciditatii unui dinte natural, fiind chiar imposibila aceasta refacere a transluciditatii. Al doilea motiv este ca aceste coroane dezvaluie o linie neagra la nivelul gingiilor. Medicii incearca sa ascunda acest defect subgingival, care, desi este insesizabil in prima perioada, in timp gingiile se coloreaza gri spre negru, conferind un aspect inestetic al dintelui.
  • Coroane total metalice – aceste coroane sunt confectionate numai din metal, fiind foarte inestetice si se folosesc in zonele posterioare, de obicei la molari, unde estetica nu este un considerent major. Utilizand tehnologia clasica de confectionare a coroanelor, o coroana dentara trebuie sa aiba intotdeauna un suport metalic, limitand astfel posibilitatea de a obtine rezultate estetice mai bune. Astazi, o data cu avansarea tehnologiei, putem confectiona coroane folosind numai ceramica. Acestea ne dau posibilitatea de a ajunge la rezultate estetice mai bune si mai naturale, mai ales in zona dintilor frontali, unde estetica si naturalul sunt poate cei mai importanti factori pentru pacient. Coroanele total ceramice sunt recomandate in situatiile in care trebuie refacuti mai multi sau toti dintii din grupul frontal. De asemenea, cand gingia dumneavoastra este subtire si de culoare roz deschis mai ales in zonele vizibile, pentru a evita aparitia unei linii de culoare inchisa in jurul dintelui, este de preferat sa apelati la coroane total ceramice.

    RECOMANDARI. In situatiile in care dintii dumneavoastra laterali sunt vizibili in timpul vorbitului sau cand zambiti (de obicei la premolari) si considerati estetica un factor important, va recomandam coroanele metalo-ceramice, pentru ca acestea asigura o buna estetica. Cand dintii care trebuie refacuti sunt in zone mai putin estetice, cum ar fi zona molarilor, sunt recomandate coroanele metalo-ceramice sau cele total metalice, functia fiind mai importanta decat estetica in aceasta zona.
  • ×
    Subiecte în articol: coroane total