x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Omul cu sănge verde

Omul cu sănge verde

de Steluta Indrei    |    17 Iun 2007   •   00:00
Omul cu sănge verde

Nu mică le-a fost mirarea medicilor din Vancouver cănd au descoperit că un pacient avea sănge de culoare... verde.

Canada - Â Consultaţie SF la spital

Nu mică le-a fost mirarea medicilor din Vancouver cănd au descoperit că un pacient avea sănge de culoare... verde.

O banală operaţie in cazul unui pacient canadian s-a transformat intr-o scenă de science-fiction asemănătoare celor din "Dosarele X" sau "Star Trek". Revista medicală The Lancet relatează cum medicii de la Spitalul Saint-Paul din Vancouver au simţit că le ingheaţă săngele in vene cănd au pregătit pentru operaţie un bărbat de 42 de ani. "Am incercat să ii punem un cateter şi am observat că săngele pacientului era verde inchis ca şi coaja de avocado", povesteşte doctorul Flexman.

După ce au făcut această descoperire "extraterestră", medicii i-au prelevat imediat pacientului o probă de sănge pentru analize. Astfel, echipa medicală a dezlegat misterul săngelui verde: contrar personajului verzui din "Star Trek", Mister Spock, pacientul nu avea cupru in sănge, ci sulfhemoglobină, adică un derivat al hemoglobinei care se formează prin reacţia chimică dintre componentele săngelui şi anumite substanţe sau medicamente. In cazul de faţă, doctorul Flexman consideră că fenomenul a fost provocat de un medicament contra migrenei (sumatriptan), pe care pacientul l-a luat in doze exagerate. Din fericire, săngele pacientului a revenit la culoarea normală după intreruperea tratamentului antimigrenă.

Nu este prima dată cănd acest pacient este consultat de medici pentru o afecţiune ciudată. Cu ceva timp in urmă, după ce a adormit cu genunchii indoiţi, bărbatul a dezvoltat un sindrom al lojelor, o afecţiune foarte rară care afectează muşchii picioarelor. Sindromul este provocat de un traumatism, o fractură sau de purtarea unui gips sau a unui bandaj prea străns, ceea ce antrenează o compresie excesivă a muşchilor membrului inferior in loja nervilor senzitivi.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă