x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Oncologia, la minister

Oncologia, la minister

de Magda Marincovici    |    25 Mai 2007   •   00:00
Oncologia, la minister

In premieră in Romănia ar putea funcţiona o subcomisie de prevenţie a cancerului in cadrul Comisiei de oncologie medicală, radioterapie şi chirurgie oncologică a Ministerului Sănătăţii Publice (MSP).Membrii comisiei s-au intălnit cu reprezentanţi ai MSP şi au formulat o serie de propuneri vizănd domeniul oncologiei, cadrele medicale, dar mai ales pacienţii.

Una din trei familii a avut experienţa unui bolnav de cancer

In premieră in Romănia ar putea funcţiona o subcomisie de prevenţie a cancerului in cadrul Comisiei de oncologie medicală, radioterapie şi chirurgie oncologică a Ministerului Sănătăţii Publice (MSP).

Membrii comisiei s-au intălnit cu reprezentanţi ai MSP şi au formulat o serie de propuneri vizănd domeniul oncologiei, cadrele medicale, dar mai ales pacienţii. Pe lăngă subcomisiile oncologie medicală, radioterapie şi chirurgie oncologică, membrii comisiei au solicitat infiinţarea subcomisiei de prevenţie a cancerului, coordonată de conf. dr. Florian Nicula la Institutul Oncologic Cluj.

MEDICAMENTE. Prof. dr. Florinel Bădulescu, membru al comisiei de oncologie a MSP, a supus atenţiei mai multe soluţii care să amelioreze situaţia privind medicamentele oncologice. In prezent, oncologicele orale sunt achiziţionate din farmaciile cu circuit deschis, iar majoritatea celor injectabile din farmaciile din spitale. Dar dacă un bolnav are nevoie de medicamente din cele două categorii, el este obligat să facă drumuri la ambele farmacii.

Propunerea oncologilor este de a da dreptul farmaciilor din ambulatorii şi din spitale să elibereze atăt oncologice orale, căt şi injectabile. Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate i s-a cerut o rediscutare a bugetului şi precizarea unui cost mediu alocat pacientului. Transparenţa in această zonă ar putea incepe cu intocmirea registrului unic al pacienţilor, care se află pe lista propunerilor comisiei de oncologie. Intrucăt avem un singur tip de asigurare de sănătate, ar fi normal ca de medicamente gratuite să beneficieze inclusiv pacienţii consultaţi medical la centre oncologice private.

EXOD. După emiterea Ordinului MSP nr. 1044 din 25 august 2006 privind asimilarea unor specialităţi printre care şi a oncologiei medicale, a crescut numărul oncologilor şi a asistenţilor care au ales să profeseze in clinici din străinătate. Doar de la Centrul de Transplant din Timişoara au plecat, de la emiterea celebrului ordin, trei medici şi patru asistenţi medicali. Pentru a reduce numărul cadrelor medicale pregătite temeinic profesional in ţară de a salva vieţi in clinicile occidentale, s-a propus creşterea sporurilor in oncologie intre 10% şi 15%. Prof. dr. Florinel Bădulescu ne-a delcarat că: "Membrii Comisiei de Oncologie medicală, radioterapie şi chirurgie oncologică sunt hotărăţi ca in cazul in care nu reuşesc să rezolve rapid propunerile lansate MSP să renunţe la această calitate".

Statisticile arată că anual numărul bolnavilor de cancer din Romănia creşte. Dacă in 2001 erau inregistraţi aproximativ 290.000 de bolnavi, doi ani mai tărziu numărul a crescut cu 30.000.

PROIECT

Pe site-ul MSF a fost postat pentru sugestii şi propuneri Proiectul de modificarea şi completare a Ordinului MSP nr. 1044 din 25 august 2006 privind aprobarea Nomenclatorului de specialităţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală. Potrivit proiectului, specialităţile expertiza medicală, medicina sportivă şi ortopedia pediatrică vor fi asimilate medicinei interne. Potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de biroul de presă al MSF, oncologia medicală va avea un statut deosebit: se vor organiza specializări in funcţie de situaţia din reţeaua sanitară.

Membrii Comisiei de oncologie medicală, radioterapie şi chirurgie oncologică a Ministerului Sănătăţii Publice au solicitat emiterea unui ordin expres, in care să se stipuleze că oncologia medicală revine la statutul de specialitate autonomă in nomenclatorul de profesii din ţara noastră. In prezent, in Romănia, una din trei familii cunoaşte experienţa dramatică a unui bolnav de cancer. In Romănia există aproximativ 370.000 de bolnavi de cancer, insă doar 250 de medici oncologi.

×