x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Paşi pentru o sănătate mai bună

Paşi pentru o sănătate mai bună

07 Ian 2012   •   21:00
Paşi pentru o sănătate mai bună

Jurnalul de duminica va propune sa des­co­periti tai­nele sanatatii femini­ne cu ajutorul volumului 'Biblia sanatatii femeii', aparut la Editura 'Curtea Ve­che' (2010). Cartea reprezinta un ghid ese­n­tial pentru sanatatea si starea de bine a fiecarei femei, fiind un volum de referinta si nu un manual medical.

Acordati atentie micilor castiguri pe care le obtineti de-a lungul drumului si felicitati-va pentru ele. Chiar daca nu slabiti atat de rapid pe cat va doriti, amintiti-va ca puteti urca scarile fara sa va pierdeti respiratia, sau sa pregatiti mese care va fac sa va simtiti vine si va mentin organismul sa­natos. Chiar daca este vorba de doua kilogra­me, sarbatoriti fiecare pas pe care il faceti spre o sa­natate mai buna.

Nu fiti singura.
O prietena poate fi motivatia perfecta pentru a va scoate din casa la o plimbare usoara sau a va inspira in alegerea unor meniuri sarace in grasimi la restaurant.
Intrati pe internet.
Inspiratia se poate afla de cealalta parte a conexiunii web. Unele cercetari au aratat ca site-urile pentru slabit pot ajuta femeile sa scada in greutate. Verificati cateva forumuri, tabele de calorii si jurnale cu exercitii pentru a vedea daca acest tip de sprijin vi se potriveste. Cautati site-urile care includ anchete alimentare, raspunsuri individualizate, lectii saptamanale si sprijin emotional.

Schimbati sarcinile in casa. Daca a face curat in bucatarie va aduce prea aproape de cutia cu biscuiti, pentru a evita tentatia, mai bine iesiti afara si strangeti frunzele, tundeti iarba sua ingrijiti gradina. Rugati partenerul sa faca munca de interior.

Lucrati impreuna.
Daca doriti sa participati la intalnirile unui grup de sprijin care se ocupa de supravegherea greutatii iar partenerul dumneavoastra are nevoie de o lectie despre nutritie, mergeti impreuna pentru a obtine ajutor suplimentar.

Ascundeti tentatiile.
Nu pastrati tentatiile chiar pe bufet. Daca s-ar putea sa mancati prea mult din anumite gustari, rugati un membru al familiei sa le ascunda pe un raft situat mai sus, in spatele dulapului sau intr-un loc in care nu le veti gasi usor.

Slabiti cate putin la inceput.
Daca IMC-ul dumneavoastra este de 25 sau mai mare, incepeti prin a va propune sa slabiti intre 5 si 10% din greutatea corporala. De exemplu, daca aveti o inaltime de 162 centimetri si cantariti 82 kilograme, IMC-ul dumneavoastra este 31. Pentru a scadea la 25, trebuie sa slabiti 16 kilograme. Initial, concentati-va asupra pierderii primelor catorva kilograme. Scaderea ponderala moderata va micsora valorile tensiunii arteriale, lipidele, glicemia si va va oferi mia usor de realizat comparativ cu pierderea tuturor kilogramelor nedorite dintr-o data.

Stabiliti-va propriul ritm.
Persoanele care slabesc doua kilograme sau pierd mai mult pe saptamana, pierd apa, nu grasime, astfel incat incercati sa pierdeti doar cate un kilogram pe saptamana. In functie de cat de mult aveti de dat jos, ar putea dura 6 luni pentru a scadea 10% din greutate intr-o maniera sanatoasa, dar asta inseamna sanse mai mari de a va mentine noua greutate.

Cautati alte dovezi.
Ar putea dura ceva timp pana cand vedeti rezultatele pe cantar. Dar va veti simti organismul devenind mai puterinic si mai sanatos imediat dupa ce incepeti sa va alimentati corect si sa practicati exercitii fizice.
Daca scadeti in greutate, dar IMC-ul nu se modifica, masurati-va din nou talia. Grasimea abdominala poate disparea – un beneficiu – chiar daca greutatea totala sua IMC-ul nu scad. Va va ajuta sa va mentineti motivatia atunci cand greutatea dumneavoastra pare sa fi ramas la aceeasi diferenta de 2 pana la 4,5 kilograme, in ciuda eforturilor dumneavoastra de a o reduce.

Efortul de mentinere.
Dupa ce ati reusit sa pierdeti cele 10 procente pe care vi le-ati propus initial, mentinerea greutatii timp de 6 luni va continua sa amalioreze starea de sanatate si va va ajuta sa evitati cresterea in greutate.

Repetati.
Daca trebuie sa scadeti mai mult in greutate dupa primele 10 procente, continuati sa va stabiliti tinte in acelasi mod, pana cand ajungeti la un IMC sanatos.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei