Barbatii care au copii prezinta mai putine riscuri de a muri din cauza unei boli cardiace, comparativ cu cei care nu devin parinti. Aceasta este concluzia celui mai important studiu realizat pana acum asupra legaturii dintre paternitate si mortalitate masculina. Studiul, citat de Associated Press, a fost realizat de mai multe universitati americane in colaborare cu Asociatia americana a varstnicilor si Guvernul federal american. Cercetarile au fost efectuate pe un lot de 138.000 de barbati.
Studii anterioare au demonstrat ca speranta de viata a barbatilor este influentata pozitiv de prieteni, casatorie sau chiar un animal domestic. In acelasi fel, si copiii pot constitui pentru barbati un bun motiv de a avea grija de sanatatea lor. De la aceasta premisa au pornit autorii studiului. Astfel, au ajuns la o concluzie importanta. Paternitatea ii protejeaza pe barbati de boli cardiace, dar in acelasi timp barbatii au nevoie de gene puternice pentru a concepe copii. Sterilitatea este asociata cu o vulnerabilitate genetica ce poate avea consecinte asupra inimii, potrivit cercetatorilor.
'Exista din ce in ce mai multe dovezi ca infertilitatea masculina este un semnal de alarma privind sanatatea barbatului', a explicat doctorul Michael Eisenberg, profesor de urologie la Universitatea Standford, coordonatorul studiului.
Scaderea nivelului de testosteron care duce la infertilitate poate antrena scaderea colesterolului bun (HDL-colesterol), care este un factor-cheie in dezvoltarea bolilor de inima, a explicat la randul sau doctorul Robert Eckel, fost presedinte al Asociatiei Americane de Cardiologie, in prezent profesor la Universitatea Colorado.
Autorii studiului au declarat ca au facut tot posibilul pentru ca rezultatele cercetarilor sa fie cat mai obiective. Ei au studiat dosarele a peste 500.000 de membri cu varste peste 50 de ani ai Asociatiei americane a varstnicilor. Subiectii au participat la diverse anchete incepand din 1990. De-a lungul timpului au selectat 137.903 barbati cu o stare buna de sanatate. 92% dintre acestia au devenit parinti. Dupa 10 ani, 10% dintre participanti au decedat. Cercetatorii au calculat in cazul acestora rata de mortalitate in functie de numarul copiilor si de factorii de risc cardiovasculari. Astfel au aflat ca barbatii care nu au avut copii prezentau cu 17% mai multe riscuri de deces prin boli de inima decat cei care au devenit parinti.