x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Performanta - Puterea mintii invinge soarta

Performanta - Puterea mintii invinge soarta

de Andrada Floria    |    17 Iul 2006   •   00:00
Performanta - Puterea mintii invinge soarta

Cu puterea unui singur gand poate sa miste cursorul pe ecranul calculatorului. Nu e nimic paranormal. Este vorba despre Matthew Nagle, un tetraplegic de 25 de ani din Massachusetts, caruia i s-a facut un implant in creier. Cotidianul francez Le Figaro ofera detalii in legatura cu acest caz.

Tanarul Matthew Nagle a ramas paralizat de la gat in jos dupa ce, in 2001, a fost injunghiat in coloana vertebrala. In prezent respira cu ajutorul unui aparat. Iar pentru a putea sa-si miste bratele, o echipa de medici de la Brown University, Rhode Island, i-au implantat in cortexul cerebral, mai exact in zona responsabila cu activitatea aparatului locomotor, un dispozitiv cu 96 de electrozi.

Dispozitivul implantat de echipa de medici americani il ajuta pe Matt sa citeasca e-mailuri, sa se joace pe calculator si sa schimbe canalele la televizor. Iar daca centrul de control (care in mod normal este situat in scaunul cu rotile) este conectat la o proteza de mana, el poate sa ridice obiecte si sa le mute dintr-un loc in altul printr-un simplu act de vointa.

CUM FUNCTIONEAZA? Este suficient un singur gand de-al lui Matt pentru ca intregul sistem sa se puna in miscare. Practic, atunci cand tanarul se gandeste ca vrea sa faca ceva, in creierul sau se produce o serie de descarcari electrice captate de cei 96 de electrozi, prinsi intr-un dispozitiv de 4 milimetri. Semnalele electrice sunt transmise prin fire foarte subtiri, din aur, catre o interfata fixata pe craniu. Apoi, acelasi semnal ajunge la un centru de control implantat in scaunul cu rotile al lui Matt. In final, din acest centru de control semnalul este retransmis unui calculator.

MATT. "Am invatat sa folosesc acest sistem in doua, trei zile, desi medicii se asteptau sa dureze aproape 11 luni", a declarat Matt Nagle. Iar acum este suficient ca tanarul de 25 de ani sa-si imagineze ca isi misca bratul la stanga sau la dreapta si cursorul de pe ecranul calculatorului il "asculta". In urma controalelor regulate, medicii care l-au operat, John Donoghue si Leigh Hochberg, au avut placuta surpriza sa observe ca activitatea neuronala a pacientului in zona responsabila cu aparatul locomotor este normala si nu a suferit nici o schimbare in timp.

EXPERIMENT
Dispozitivul care ii reda speranta tanarului de 25 de ani tetraplegic se afla inca in stadiul de experiment. Se numeste BrainGate si a fost realizat de societatea americana Cyberkinetics. "Sistemul nu poate fi inca utilizat in practica medicala curenta, deoarece mai sunt cateva probleme de rezolvat", sustine Stephen Scott de la Queen’s University. Principala preocupare a medicilor este ca dispozitivul ar putea provoca infectii. In plus, nimeni nu stie ce se intampla in timp cu acest sistem implantat. Electrozii implantati unui al doilea pacient paralizat, de 55 de ani, au incetat brusc sa functioneze, motivele fiind inca necunoscute.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă