x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pericolele gripei

Pericolele gripei

28 Noi 2004   •   00:00

Gripa poate sa provoace complicatii grave. Cei mai expusi pericolului sunt persoanele in varsta si bolnavii.

MAGDA MARINCOVICI

Click pentru a mari imaginea
RECOMANDARE. Speciali[tii spun c` vaccinul antigripal [i medicamentele homeopate reprezint` o solu]ie prin care putem reu[i s` ]inem la distan]` viru[ii
Gripa se transmite pe cale aeriana si interumana. Starea generala de oboseala, durerile in gat, tusea, scurgerile nazale sunt "relele" curente in timpul iernii. Dar sa nu se confunde aceste stari cu cele specifice gripei. Cand se declanseaza gripa - aceasta infectie virala specifica sezonului rece - simptomele sunt agresive. In unele cazuri, vindecarea apare spontan, dupa cateva zile de la prezenta simptomelor.

SIMPTOME. Totusi gripa poate lua aspecte particulare, grave. Dupa contaminare se succed mai multe faze. Incubatia silentioasa, de la doua la trei zile, este urmata de o faza brutala si de scurta durata, cu frisoane, congestia fetei si/sau curbaturi, asociind o febra ridicata (39s-40s C) cu tahicardie, cefalee insotita uneori de fotofobie, de dureri difuze si de astenie. La aceste semne generale se adauga semnele locale: obstructia si curgerea nasului, dureri in gat, tuse mai intai seaca si dureroasa, apoi productiva spre sfarsitul bolii. Faza de convalescenta poate fi lunga, cu astenie persistenta, cateodata mai multe saptamani. Gripa este cauza multor dezavantaje cat si a inconvenientului deloc de neglijat ca bolnavul este obligat la inactivitate, uneori chiar o saptamana, la care se adauga astenia care il va impiedica sa isi deruleze activitatile cotidiene la parametri obisnuiti.

Doctorul Doina Mihailescu, medic de familie, presedintele Patronatului Medicilor de Familie, avertizeaza ca gripa poate sa decompenseze o boala cronica, echilibrata pana in momentul aparitiei ei. Astfel se pot agrava insuficienta respiratorie cronica, insuficienta cardiaca, un diabet, o insuficienta cerebro-vasculara etc. Persoanele in varsta sunt cele mai afectate.

VACCINARE. Deocamdata, vaccinarea reprezinta mijlocul cel mai eficient de protejare impotriva gripei. Studiile arata ca vaccinarea reduce mortalitatea, complicatiile si numarul persoanelor spitalizate. Inconvenientul este ca vaccinarea trebuie innoita anual, deoarece principala caracteristica a virusului este extraordinara sa capacitate de a produce mutatii, ceea ce determina schimbarea compozitiei vaccinului in fiecare an. Specialistii recomanda sa nu subestimam severitatea acestei infectii de sezon, fie si pentru ca ea este cauza principala de mortalitate la capitolul "boli infectioase de sezon". O solutie de prevenire a gripei o reprezinta produsele homeopate.

TRATAMENTE. Medicamentele antigripale homeopate suprima febra si durerile, mai ales daca sunt administrate in primele 48 de ore de la instalarea simptomelor. Ele sunt recomandate inclusiv sugarilor si femeilor insarcinate, indiferent care ar fi virusii gripali. De asemenea, tusea, simptom extrem de dezagreabil, poate fi combatuta cu un produs tip sirop, care este destinat membrilor intregii familii. El ajuta la vindecarea tusei seci sau productive, imbunatatind in mod considerabil respiratia.

AVERTISMENT OMS
Cercetatorii olandezi sustin ca vaccinarea antigripala in fiecare an creste eficienta vaccinului. Dr. Bettie Voordouw a urmarit peste 26.000 de persoane cu varsta peste 65 de ani, intre 1996 si 2002. In cei zeci ani de studiu, 3.485 din totalul persoanelor urmarite au decedat. Cercetatorii olandezi au observat ca prima vaccinare contra gripei este asociata cu un risc de deces sub 10%, iar persoanele vaccinate in fiecare an prezinta un pericol sub 15%. In prezent se inregistreaza un moment de manifestare discreta a gripei. Insa OMS avertizeaza ca nu este depasit pericolul unei epidemii de gripa la scara mondiala, care ar putea provoca milioane de morti, in conditiile in care vaccinul cu noile tulpini ar fi disponibil cel mai devreme in luna martie.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă gripei