x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pericolul iesirii din maternitate

Pericolul iesirii din maternitate

de Steluta Indrei    |    31 Oct 2005   •   00:00
Pericolul iesirii din maternitate

In prezent s-a scurtat perioada de stat la maternitate. Dupa doua-trei zile de la nastere, mama si pruncul sau sunt trimisi acasa. Aceasta externare precoce presupune riscuri majore pentru fiinta abia venita pe lume.

Medicii Paul Vert si Michel Arthuis, reprezentantii Asociatiei Franceze de Pediatrie, au dat publicitatii un raport, in care se arata ingrijorati de consecintele negative ale scurtarii perioadei de spitalizare a nou-nascutilor si a mamelor. In opinia pediatrilor francezi, acest fenomen raspandit in majoritatea tarilor "creste riscul de moarte subita la nou-nascuti" din cauza supravegherii neonatale incomplete. Tot din acest motiv, 10% dintre nou-nascuti sunt internati din nou in spital in prima luna de la nastere.

PERIOADA VITALA. Primele zile de viata ale nou-nascutului sunt cruciale. Potrivit medicilor, adaptarea la viata extrauterina solicita "o intreaga serie de modificari functionale, metabolice, respiratorii si circulatorii destinate mentinerii functiilor vitale". Nou-nascutul are nevoie de trei-cinci zile pentru ca organele vitale sa devina in totalitate autonome. In primele 48 de ore de viata pot aparea numeroase afectiuni severe: anemie, deshidratare, icter, tulburari neurologice, deficiente cardiovasculare, afectiuni congenitale greu de depistat... De aceea, este esential ca medicii sa tina sub supraveghere nou-nascutul in primele cinci zile. Cu cat afectiunile sunt descoperite mai devreme, cu atat cresc sansele de recuperare sau de supravietuire ale copilului.

PROPUNERI. Decizia medicala pentru ca nou-nascutul sa fie externat ii apartine pediatrului, in colaborare cu echipa care s-a ocupat atat de mama, cat si de copil. Propunerea medicilor francezi este ca bebelusul sa fie supravegheat de un specialist si la domiciliu pentru inca patru-cinci zile. In acest mod ii sunt asigurate copilului ingrijiri de calitate si diagnosticarea corecta a eventualelor afectiuni congenitale. Mesajul doctorilor Paul Vert si Michel Arthuis este: "Nu dati afara nou-nascutii din maternitati". Ei sunt de parere ca decizia de iesire din spital nu trebuie in nici un caz sa fie luata din considerente economice sau din necesitatea de a elibera un loc.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă