LA STOMATOLOG
Astazi exista pe piata diferite periute de dinti, cu design si preturi diferite. Consumatorul/pacientul trebuie sa aprecieze daca periutele sunt eficiente si care sunt cele ce-i pot imbunatati periajul.
In afara de cele clasice, sunt periute cu diferite mecanisme de actiune, nou aparute, unele dintre ele existand si pe piata romaneasca. Pentru a ajuta consumatorul sa se decida asupra tipului de periute ce-i sunt corespunzatoare vom incerca sa explicam rolul periajului dentar in prevenirea bolilor parodontale. Majoritatea problemelor din cavitatea bucala carii, gingivite, respiratie mirositoare sunt cauzate de prezenta placii bacteriene. Pacientii cred ca este de ajuns sa se prezinte la cabinetul stomatologic pentru curatari periodice: detartraj si periaj profesional, astfel indepartandu-se placa bacteriana si tartrul dentar ce se acumuleaza pe dintii pacientului. Tartrul nu poate fi indepartat decat in cabinetul stomatologic. Curatatul profesional se face teoretic de doua ori pe an. Ce facem in celelalte 363 de zile? Imediat dupa curatarea dintilor, bacteriile incep sa formeze si sa colonizeze placa bacteriana. Din acest motiv, ingrijirea zilnica a dintilor si a suportului lor este un element de baza in lupta impotriva bolii parodontale.
Placa bacteriana
Cu cat sunt prezente mai putine bacterii in cavitatea bucala, cu atat apar mai putine probleme dentare. Placa bacteriana contine milioane de bacterii, iar solutia de a ne steriliza cavitatea bucala nu se poate realiza. Ceea ce este foarte nociv pentru noi nu este numarul bacteriilor, ci tipurile microbiene nocive in numar mare care pot provoca gingivite. Scopul periajului este si de a impiedica imbatranirea placii bacteriene si transformarea ei in tartrul dentar. Periajul manual poate fi foarte eficient, dar este dependent de tehnica. Periajul trebuie sa fie: in directie corecta, cu miscari corecte, fara multa forta, cel putin doua minute. Din aceste motive, multe persoane nu reusesc sa-si perieze dintii corect. De obicei, este bine sa ne alegem o periuta "moale". Cele cu peri tari pot peria mai eficient, dar pot afecta tesuturile moi. Trebuie avut in vedere ca placa bacteriana este moale. Necesita un periaj mai lung, in zonele in care se depune, folosind o tehnica corecta, dar nu trebuie folosita o periuta dura. Nici un tip de periaj nu afecteaza smaltul, dentina, cementul, obturatiile de compozit, coroanele dentare. Periutele electrice aplica o forta de 128 de grame, iar cele manuale 285 g forta.
Mai eficienta
Periajul electric este mult mai eficient decat cel manual, indiferent de perioada de periaj. Ceea ce trebuie sa realizati cu periuta electrica este sa o manevrati in zonele retentive dentare, acoperind toate suprafetele dentare, ceea ce nu necesita o mare dexteritate. Este dovedit ca se indeparteaza mai multa placa bacteriana cu o periuta electrica in 2 minute decat cu o perie clasica in 6 minute. Periuta electrica a fost testata din 1989 , dar ea a aparut acum 50 de ani.
Citește pe Antena3.ro
Utilitate
Exista situatii cand periuta electrica este mai utila decat periuta clasica:
pentru a motiva persoana sa se perieze;
eficienta lor in lupta impotriva bolilor parodontale;
eficienta lor in reducerea petelor dentare;
boli ale cavitatii bucale ce fac periajul manual dificil;
pacienti cu dexteritate manuala limitata.
|
STIATI CA |
|
SONICE. Nou aparute pe piata internationala sunt periutele "sonice", bazate pe o tehnologie noua, lucrand la vibratii de 30.000-40.000 pe minut, in comparatie cu vibratiile periutei manuale, de maximum 300 pe minut. Periutele sonice transmit vibratiile de la capul periutei la nivelul salivei ce inconjoara dintele, indepartand placa bacteriana chiar si din locurile unde nu actioneaza capul periutei.
ELECTRICE. Daca v-ati hotarat sa cumparati o periuta electrica, sa aveti in vedere optiunile date de firmele producatoare:
1. Temporizarea pentru a masura timpul de periaj, cu semnal sonor sau tactil, la un minut sau doua 2. Puterea mare, daca doriti sa fie eficienta, sau mica, daca abia ati cumparat periuta electrica si vreti sa va acomodati cu ea 3. Marimea capetelor in functie de varsta pacientului. Pentru purtatorii de aparate dentare este util capul mic, compact 4. Mai multe capete de schimb, colorate diferit, pentru mai multi membri ai familiei. 5. Senzori de presiune 6. Incarcarea acumulatorilor |