x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Periutele de dinti electrice

Periutele de dinti electrice

26 Iul 2005   •   00:00
LA STOMATOLOG
Astazi exista pe piata diferite periute de dinti, cu design si preturi diferite. Consumatorul/pacientul trebuie sa aprecieze daca periutele sunt eficiente si care sunt cele ce-i pot imbunatati periajul.
In afara de cele clasice, sunt periute cu diferite mecanisme de actiune, nou aparute, unele dintre ele existand si pe piata romaneasca. Pentru a ajuta consumatorul sa se decida asupra tipului de periute ce-i sunt corespunzatoare vom incerca sa explicam rolul periajului dentar in prevenirea bolilor parodontale.

Majoritatea problemelor din cavitatea bucala – carii, gingivite, respiratie mirositoare – sunt cauzate de prezenta placii bacteriene. Pacientii cred ca este de ajuns sa se prezinte la cabinetul stomatologic pentru curatari periodice: detartraj si periaj profesional, astfel indepartandu-se placa bacteriana si tartrul dentar ce se acumuleaza pe dintii pacientului. Tartrul nu poate fi indepartat decat in cabinetul stomatologic.

Curatatul profesional se face teoretic de doua ori pe an. Ce facem in celelalte 363 de zile? Imediat dupa curatarea dintilor, bacteriile incep sa formeze si sa colonizeze placa bacteriana. Din acest motiv, ingrijirea zilnica a dintilor si a suportului lor este un element de baza in lupta impotriva bolii parodontale.

Placa bacteriana


Cu cat sunt prezente mai putine bacterii in cavitatea bucala, cu atat apar mai putine probleme dentare. Placa bacteriana contine milioane de bacterii, iar solutia de a ne steriliza cavitatea bucala nu se poate realiza. Ceea ce este foarte nociv pentru noi nu este numarul bacteriilor, ci tipurile microbiene nocive in numar mare care pot provoca gingivite. Scopul periajului este si de a impiedica imbatranirea placii bacteriene si transformarea ei in tartrul dentar. Periajul manual poate fi foarte eficient, dar este dependent de tehnica. Periajul trebuie sa fie: in directie corecta, cu miscari corecte, fara multa forta, cel putin doua minute.

Din aceste motive, multe persoane nu reusesc sa-si perieze dintii corect.

De obicei, este bine sa ne alegem o periuta "moale". Cele cu peri tari pot peria mai eficient, dar pot afecta tesuturile moi. Trebuie avut in vedere ca placa bacteriana este moale. Necesita un periaj mai lung, in zonele in care se depune, folosind o tehnica corecta, dar nu trebuie folosita o periuta dura. Nici un tip de periaj nu afecteaza smaltul, dentina, cementul, obturatiile de compozit, coroanele dentare. Periutele electrice aplica o forta de 128 de grame, iar cele manuale – 285 g forta.

Mai eficienta


Periajul electric este mult mai eficient decat cel manual, indiferent de perioada de periaj. Ceea ce trebuie sa realizati cu periuta electrica este sa o manevrati in zonele retentive dentare, acoperind toate suprafetele dentare, ceea ce nu necesita o mare dexteritate. Este dovedit ca se indeparteaza mai multa placa bacteriana cu o periuta electrica in 2 minute decat cu o perie clasica in 6 minute. Periuta electrica a fost testata din 1989 , dar ea a aparut acum 50 de ani.

Periutele electrice au intre 3.000-7.500 vibratii pe minut. Capetele periutelor electrice pot contine peri cu actiune rotativa individuala. Aceste periute nu indeparteaza placa bacteriana din locurile unde ele nu actioneaza.

Utilitate


Exista situatii cand periuta electrica este mai utila decat periuta clasica:
– pentru a motiva persoana sa se perieze;
– eficienta lor in lupta impotriva bolilor parodontale;
– eficienta lor in reducerea petelor dentare;
– boli ale cavitatii bucale ce fac periajul manual dificil;
– pacienti cu dexteritate manuala limitata.

S-a constatat ca timpul de periaj creste cu o treime in cazul folosirii periutelor electrice. De asemenea, pacientii sunt motivati de faptul ca periuta electrica este mai eficienta si simt ca dintii se curata mai bine, ca nu mai sunt patati. Sanatatea gingiilor va fi imbunatatita, iar persoanele ce au avut sangerari gingivale la periaj vor constata ca inflamatia gingiilor s-a diminuat semnificativ, pana la disparitie. Este imbunatatita si curatarea dintilor in zonele de contact. Cei mai multi dintre noi isi doresc dinti mai albi si mai sanatosi. Petele de pe dinti dispar in urma periajului electric sau profesional. Patarea dintilor se datoreaza consumului de cafea, ceai, cola, vin rosu, tutun. Daca constatati ca aceste coloratii sunt greu de indepartat cu periuta manuala, incercati periuta electrica sau adresati-va medicului stomatolog. In clinica 3D DENTAL veti gasi personal specializat in rezolvarea problemei albirii dintilor, fie prin metode mecanice, fie chimice.

Un alt factor care face periajul manual dificil este alinierea incongruenta a dintilor – inghesuirea lor. Santurile, fisurile si concavitatile dintilor afectati parodontal sunt greu de curatat. De asemenea, si suprafetele puntilor dentare si ale implanturilor sunt greu de curatat.

Periuta electrica este recomandata pacientilor cu aparate ortodontice. Acestia au in cele mai multe cazuri gingiile inflamate, rezultand gingivita. Periutele electrice pot fi de ajutor si persoanelor in varsta sau handicapate.

STIATI CA


  • Nu trebuie sa trecem cu vederea ca periutele de natura electrica si mecanica, chiar si cele mai bune, se pot strica, chiar inainte de a iesi din garantie. Trebuie sa le cumparam de la distribuitori de incredere, care acorda garantie.
  • Sa nu uitati folosirea atei dentare dupa periaj, ca o regula generala. De asemenea, folosirea apei de gura este utila in prevenirea bolilor parodontale si a cariilor. Pentru alte sfaturi legate de o igienizare corecta si cat mai eficienta, va asteptam in CLINICA 3D DENTAL.
  • SONICE. Nou aparute pe piata internationala sunt periutele "sonice", bazate pe o tehnologie noua, lucrand la vibratii de 30.000-40.000 pe minut, in comparatie cu vibratiile periutei manuale, de maximum 300 pe minut. Periutele sonice transmit vibratiile de la capul periutei la nivelul salivei ce inconjoara dintele, indepartand placa bacteriana chiar si din locurile unde nu actioneaza capul periutei.

    ELECTRICE. Daca v-ati hotarat sa cumparati o periuta electrica, sa aveti in vedere optiunile date de firmele producatoare:
    1. Temporizarea – pentru a masura timpul de periaj, cu semnal sonor sau tactil, la un minut sau doua
    2. Puterea – mare, daca doriti sa fie eficienta, sau mica, daca abia ati cumparat periuta electrica si vreti sa va acomodati cu ea
    3. Marimea capetelor – in functie de varsta pacientului. Pentru purtatorii de aparate dentare este util capul mic, compact
    4. Mai multe capete de schimb, colorate diferit, pentru mai multi membri ai familiei.
    5. Senzori de presiune
    6. Incarcarea acumulatorilor
    ×