x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Plasture antidiareic

Plasture antidiareic

de Steluta Indrei    |    22 Iun 2008   •   00:00
Plasture antidiareic

Cercetătorii americani au descoperit un vaccin împotriva diareei călătorului. Vaccinul, aflat în faza de testare la om, se administrează prin intermediul unui plasture.

Cercetătorii americani au descoperit un vaccin împotriva diareei călătorului. Vaccinul, aflat în faza de testare la om, se administrează prin intermediul unui plasture.

 
Diareea turistului afectează anual peste 27 de milioane de persoane care călătoresc din ţările dezvoltate spre ţări în curs de dezvoltare. Această afecţiune are şi alte denumiri ciudate: “răz­bunarea lui Montezuma”, “burta Delhi” sau “diareea de Turcia”. Zonele cu risc crescut de apariţie a diareei călătorului sînt ţările din Africa, Asia, Orientul Mijlo­ciu, America Latină. Contrar ideilor care circulă în rîndul popu­laţiei, diareea călătorului nu este cauzată nici de schimbarea regi­mului alimentar, nici de tempe­raturile ridicate din aceste ţări. Diareea călătorului este o boală infecţioasă provocată de bacterii (Escherichia Coli – în peste ju­mătate din cazuri, Shigella, Salmonella), virusuri (rota­virusuri, enterovirusuri) sau paraziţi. Cele mai frecvente surse de conta­minare cu aceste microorganisme sînt alimentele crude sau insuficient preparate termic şi apa contaminată.

 
TESTE. În scopul prevenirii acestei boli infecţioase, o companie farmaceutică americană testează în prezent un vaccin sub formă de plasture. Deocamdată, singurul tratament disponibil împotriva diareei călătorului cuprinde săruri de rehidratare şi medicamente care calmează simptomele. Persoanele afectate prezintă scaune diareice, crampe abdominale, greaţă, vărsături, febră. Simptomele apar de obicei după 2-3 zile de la contaminare.

Mult aşteptatul plasture ţin­teşte bacteria Escherichia Coli. Vac­cinul a fost deja testat cu succes pe un grup de voluntari, infor­mează publicaţia medicală The Lancet. Dar eficienţa vaccinului mai trebuie confirmată printr-un alt test înainte de comercializare.

 
SFATURI. În aşteptarea acestui vaccin, turiştii care merg în Turcia, Israel, Egipt, Tunisia, Thailanda, Hong Kong se pot proteja de diaree doar respectînd cu stricteţe regulile de igienă. Spă­latul mîinilor este pe cît de simplu pe atît de eficient în prevenirea acestei afecţiuni. Fructele şi legu­mele nu trebuie doar spălate, ci şi curăţate înainte de a fi consumate. Alimentele vor fi preparate la temperaturi de peste 65 de grade Celsius. Se recomandă evi­tarea consumului apei locale. Chiar şi cuburile de gheaţă, ca­feaua şi ceaiul trebuie preparate cu apă îmbuteliată. Riscul de infecţie există şi în cazul spălării pe dinţi cu apă contaminată.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă