x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Poluarea duce la ingrasare

Poluarea duce la ingrasare

08 Mai 2005   •   00:00

O echipa de cercetatori francezi atrage atentia ca poluarea se afla pe lista neagra a factorilor ce duc la aparitia obezitatii.


  • de STELUTA INDREI
  • VIATA SANATOASA

  • SFAT. Evitati traficul aglomerat pentru a va feri de efectele nefaste ale poluarii atmosferice
    Dupa alimentatie dezechilibrata si sedentarism, poluarea se afla pe lista neagra a factorilor care contribuie la aparitia obezitatii. Acest semnal de alarma vine chiar in momentul cand sezonul cald bate la usa, iar aerul devine irespirabil mai ales in marile orase.

    Afectiuni respiratorii, probleme cardiovasculare, alergii… Poluarea este raspunzatoare de toate aceste probleme de sanatate. O noua acuzatie vine din partea unei echipe de cercetatori francezi care au descoperit ca poluarea favorizeaza acumularea kilogramelor.

    3 KILOGRAME IN 15 ZILE. Cercetatorii Luc Mejean si Philippe Irigaray au studiat impactul anumitor poluanti emisi de automobile sau de uzine asupra obezitatii. Chiar daca experimentele au fost facute pe soareci de laborator, specialistii spun ca "rezultatele sunt extrem de ingrijoratoare in privinta oamenilor". Dupa ce au fost injectati cu poluanti din 48 in 48 de ore, timp de 15 zile, rozatoarele s-au ingrasat, in medie, cu un gram. Pentru animale care cantaresc 25 de grame, aceasta crestere in greutate nu este de neglijat. Dozele de poluanti injectate soarecilor au fost comparabile cu cele la care ne expunem in fiecare zi pe strazile oraselor sau pe autostrada.

    Extrapoland rezultatul experimentului in cazul unei persoane de 70 de kilograme, luarea in greutate este echivalenta cu 2,8 kilograme in 15 zile.

    EXPLICATII. Iata cum explica autorii studiului fenomenul. Poluarea perturba functionarea celulelor adipoase, mai precis substantele toxice blocheaza lipidele in interiorul celulei. "Celulele adipoase stocheaza astfel grasimile, care nu mai pot fi arse de organism. Aceasta pierdere a echilibrului determina marirea tesutului adipos si astfel se ajunge la ingrasare", explica Philippe Irigaray.

    Totusi, cercetatorii sustin ca mai sunt necesare si alte studii pentru a confirma implicarea poluarii in obezitate. Trebuie efectuate studii epidemiologice pe populatii expuse la diferite concentratii de substante poluante. In asteptarea confirmarilor, specialistii spun ca singurele arme singure contra obezitatii sunt alimentatia sanatoasa si activitatea fizica cel putin de doua ori pe saptamana. Mers pe jos, alergare, mers pe bicicleta, dar… nu la orele de varf, in traficul aglomarat. Parcurile, zonele pline de vegetatie si padurile sunt locurile ideale pentru a face miscare.

    CANCER
    Cei doi cercetatori francezi reamintesc ca poluarea reprezinta un factor de risc in aparitia unor forme de cancer. Din acest punct de vedere, Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca "trei milioane de persoane mor in fiecare an din cauza poluarii atmosferice, adica 5% din cele 55 de milioane de decese anuale in lume". Benzenul eliminat in atmosfera prin gazele de esapament ale autovehiculelor este substanta cu cel mai mare potential cancerigen pentru oameni. De asemenea, expunerea pe termen lung la concentratiile de plumb din atmosfera poate fi responsabila de aparitia unor forme de cancer.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă poluarea