x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Popas în satul-muzeu

0
Autor: Carmen Dragan 12 Aug 2010 - 00:00
Popas în satul-muzeu
Vezi galeria foto
Nu departe de Cheile Turzii, la gra­­niţa dintre judeţele Alba şi Cluj, satul maghiar Rimetea - cu străzi late, mărginite de case albe, cu o ar­hitectură impresionantă - îşi deschide larg porţile lucrate cu migală, pentru a fi descoperit. Rimetea arată astăzi ca în fo­tografiile de epocă, toate casele sunt adevărate monumente, piaţa centrală este o bijuterie arhitecturală rurală... Ca să nu mai vorbim despre localnici, pe care nu poţi să nu-i iubeşti când îi vezi mereu cu zâmbetul pe buze.

Înainte de a se numi Rimetea, satul a purtat alte nume. Trascău i s-a spus imediat după Marea Unire, făcându-se referire la Munţii Trascăului, ce se află în apropiere. În germană, i s-a spus Eisenburg. Iar această denumire aminteşte de rădăcinile austriece (localitatea Eisenwurzen) şi germane ale vechilor locuitori, veniţi aici în 1350, pentru a lucra la minele de fier. Localitatea este însă mult mai bă­trână. Încă din timpul romanilor (106-274) zona a fost populată. O dovedesc mo­nezile romane din timpul împă­raţilor Antoninus Pius şi Maximinus Thrax, pe vremea cărora s-au deschis primele exploatări miniere.

Astăzi, satul e considerat un ade­vă­rat muzeu, în întregul său. După în­chiderea minelor de fier din zonă, în se­colul al XIX-lea, şi după închiderea fabricilor la care lucrau localnicii, în se­co­lul al XX-lea, întoarcerea la tra­diţiile ma­nufacturiere locale şi turismul par să fie noua "mină de aur" a rimeteni­lor. Din cele 150 de imobile de patrimo­niu, peste 50 găzduiesc pensiuni, unde mâncarea se pregăteşte după reţete stră­vechi, în vase pictate cu modele specifice.


PRIN LUMEA GASTRONOMICĂ
Despre lumea gastronomică a satu­lui se pot povesti multe. Interesant este aici că fiecare gospodină se poate mândri cu "reţetele casei". Sunt câteva pre­parate tradiţionale care numai la Ri­me­tea se pregătesc într-un fel anu­me. Un exemplu este cozonacul cu scor­ţişoară, a cărui reţetă am aflat-o de curând: "Se pregăteşte un aluat de co­zonac obişnuit, cu făină, zahăr, lapte, ouă, unt, arome, sare şi drojdie. Se fră­­mântă bine, apoi se la­să să dospească aproximativ o oră. Se presară făină pe o faţă de masă curată, se întinde o foaie de aluat subţire, ma­re cât masa. Se presară zahăr şi scor­ţi­şoară măcinată. Se stropeşte cu unt topit. Se îm­pătureşte foaia din două la­turi, se presară iar zahăr şi scorţi­şoară, se stro­peşte cu unt şi se împă­tureşte din celelalte două laturi. Se presară ia­răşi zahăr şi scorţişoară, apoi se ru­lea­ză ca un melc şi se pune într-un vas de lut pregătit cu unsoare. Se mai lasă la dospit şi în vas, se presară zahăr dea­su­pra, după care se pune la copt în cuptorul de pâine timp de două ore".


MÂNCĂRURI SIMPLE, DAR RAFINATE
Radu Anton Roman a fost şi el fascinat de mâncărurile maghiarilor şi ale secuilor. Ne recomandă ciorba de varză acră, "necunoscută în Regat, curentă în Transilvania, ciorba este o imperativă a iernii târzii, când laviţele cu fasole şi sacii cu cartofi şi gulii s-au golit, când se aruncă în lupta grea a supravieţuirii şi ultima unghie afumată". El descrie şi gulaşul secuiesc, "una din cele mai gustoase mâncăruri pe care le cunosc, rafinată şi simplă, chiar dacă e ţărănească".

În cartea sa, reţeta este însoţită şi de câteva date istorice: "După ce au cucerit estul păduros şi gla­cial al Transilvaniei, pe la 1200, se­niorii şi regii un­guri l-au dăruit, spre folosinţă şi pază la hotar, tri­burilor de ţărani războinici ale se­cui­lor. Secuiul l-a căl­cat pe ungur, spun ei, cu vădit or­goliu, în sensul că neamul rus­tru secui este cel mai vechi sânge maghiar, ţâşnit direct din stirpea lui Atila - pe când la rădăcina nemeşilor înfumuraţi din oraşele şi cetăţile pus­tei nu stau decât nişte recent (par)­ve­niţii în Câmpia Panonică, călăreţii unguri. Extrem de independenţi şi de mândri, huno-ungro-finicii secui, după ce i-au ­asi­milat şi gonit (Dumnezeu ştie) pe ­autohtonii români, şi-au construit un fel de viaţă autarhică, bazată pe gospo­dăria ţărănească de sub munte, care funcţionează, fără modificări importante, şi azi. Gulaşul şi papricaşul sunt componente de seamă ale acestui ciclu esenţial".
Pentru aceste preparate, scriitorul Radu Anton Roman recomandă ­Mustoasa de Măderat, un vinuţ de prin Ardeal.


5864-128970-untitled2.jpgGulaş secuiesc
● Ingrediente:
1 kg carne de porc, 1 varză acră (sau dulce), 4 linguri de untură, 5 ce­­pe, 500 ml smântână, sare, paprică dulce şi iute, chimen, 200 g slănină afumată

● Preparare: Carnea se taie bucăţi, cât o prună mare. Ceapa se toacă. Se înă­buşă amândouă într-o lingură de untură până se rumenesc puţin, apoi se adau­gă puţină apă caldă şi se lasă să molco­mească. Varza se spală, se taie fideluţă şi se înăbuşă şi ea în untura rămasă, adău­gând puţină apă fierbinte. Când toa­te s-au muiat, se alătură în cratiţa cea mai mare. Se adaugă smântână, sare, paprică, chimen, apă şi se lasă să dea în clocot câteva minute (sosul mult e mer­­chezul la gulaş - câtă zeamă atâta gros - care e de fapt o ciorbă foarte tocăniţă).

Gulaşul, fără un Furmint sec de la Alba, nu e decât o jumătate de mâncare.
Auriu ca soarele după care jinduiesc se­cuii înfriguraţi - că doar ţinuturile ­dintre Braşov, Bistriţa Năsăud şi Târgu Mureş sunt Antarctica României - miro­sind a pâine caldă şi a mere ­văratice, Fu­rmi­ntul de Alba poate fi şi sec, iar când e sec, gustul lui ierbos, fin şi vag amă­rui te aşază de-a dreapta marii bucurii.
Când e dulce, Furmintul moşeşte alte mari vinuri, cum s-a-ntâmplat în întune­ri­cul mileniului vinurilor cu Tokayul şi Grasa de Cotnari.
Reţetă din "Poveştile bucătăriei româneşti", volumul V
Citeşte mai multe despre:   viaţă sănătoasă

 



Mai multe titluri din categorie

Cuvintele pe care le folosim, cauză a depresiei

Cuvintele pe care le folosim, cauză a depresiei
Depresia este o tulburare de dispoziție/stare foarte des întâlnită, din păcate.  Provoacă simptome severe care afectează modul în care te simți, gândești și gestionezi activitățile tale zilnice, iar...

Activitatea fizică reduce riscul de îmbolnăvire gravă cu virusul SARS-CoV-2

Activitatea fizică reduce riscul de îmbolnăvire gravă cu virusul SARS-CoV-2
Persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 sunt mai protejate cu 34,3% de simptomele grave dacă desfășoară activități fizice, arată un studiu din Brazilia al Fundaţiei pentru Cercetare,...

Boala care te rătăceşte în propriul apartament

Boala care te rătăceşte în propriul apartament
Peste ultima parte a vieţii pluteşte ca un blestem boala Alzheimer, boala uitării, a confuziei în mintea omului. În creierul celor bolnavi de această maladie îngrozitoare se dereglează procesele biochimice, iar...

FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă

FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă
Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a Statelor Unite a emis o autorizație pentru utilizarea de urgență (EUA) a primului test de detectare a infecției cu COVID-19 care poate fi...

Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca

Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca
Compania britanică AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford au dezvoltat un vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 a cărui eficiență este de 70%, transmite AFP. Studiile clinice intermediare au...

Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%

Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%
Compania americană de medicamente Pfizer anunță că rezultatele intermediare arată că vaccinul împotriva COVID-19 este eficient în proporție de 95% și protejează îndeosebi vârstnice, care au riscul...

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres
Pandemia de coronavirus a adus, pe lângă numărul uriaș de îmbolnăviri, și o creștere semnificativă a stării de stres a populației. De la simptome minore la cele mai grave, mulți oameni au reclamat stări...

Schimbarea balanţei hormonale măreşte riscul de boli cardiace

Schimbarea balanţei hormonale măreşte riscul de boli cardiace
Odată cu instalarea menopauzei, multe femei se întristează că acesta este finalul rolului lor, că a venit sfârşitul. Este greşit! După apariţia menopauzei, în jurul vârstei de 50 de ani, femeile încep un...

Explicațiile psihologului: Nerepetarea greșelilor din trecut, dovadă de maturizare 

Explicațiile psihologului: Nerepetarea greșelilor din trecut, dovadă de maturizare 
Putem să ne criticăm dur sau putem să ne învățăm lecția; acestea sunt cele mai importante două direcții cu care se confruntă oamenii, iar de cele mai multe ori nefericirea este adusă de prima variantă, iar...

Schimbarea cristalinului în cataractă readuce vederea

Schimbarea cristalinului în cataractă readuce vederea
Operaţia de înlocuire a cristalinului în cataractă a devenit o intervenţie uzuală, fără internare, iar intervenţia redă vederea de dinainte. Pe de altă parte, în glaucom, operaţia este ulterioară...

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase
Cercetătorii au descoperit o legătură moleculară directă între alimentație și riscul de dezvoltare a cancerului. O echipă internațională de cercetători a ajuns la concluzia că lactatele și carnea...

Efectele melatoninei asupra COVID-19

Efectele melatoninei asupra COVID-19
Melatonina ar putea ajuta la tratarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Clinica Cleveland. Aceasta este o substanță care reglează somnul și poate fi...

Un nou tratament pentru maladia Alzhaimer

Un nou tratament pentru maladia Alzhaimer
Un nou medicament pentru tratarea maladiei Alzhaimer este anunțat de compania Biogen. Acesta este  considerat eficient de Autoritatea pentru Medicamente și Alimente a SUA (FDA), transmite Reuters. Se...

Cum să gestionezi eficient intoleranța la lactoză

Cum să gestionezi eficient intoleranța la lactoză
Intoleranța la lactoză, care nu trebuie confundată cu alergia la proteinele din lapte, afectează tot mai multe persoane. Deși nu este periculoasă pentru sănătate, provoacă probleme digestive foarte dureroase. Ce...

Cum menajăm coloana când stăm mult pe scaun

Cum menajăm coloana când stăm mult pe scaun
În procesul de evoluţie prin care omul s-a ridicat în două picioare, a adoptat poziţia bipedă, devenind împăratul a tot şi a toate, a rămas de desăvârşit adaptarea definitivă a coloanei vertebrale şi a...
Serviciul de email marketing furnizat de