x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Praful din ochi

30 Sep 2004   •   00:00

Conferentiar Monica Pop, directoarea Spitalului de urgente oftalmologice, explica domeniul acestor urgente dupa ce a aratat ca scaderea brusca de vedere, provocata de diverse cauze, este chiar o urgenta oftalmologica.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Cand un om constata ca ochiul sau e rosu si dureros trebuie grabnic sa se duca la oftalmolog. Durerea oculara fara roseata nu este o urgenta majora. Ochiul rosu dureros poate sa fie cauzat de intrarea unui corp strain in ochi. Aceste mici accidente se intampla pe timp de vant, cand omul se uita in sus si cad diverse particule din balcoane sau de pe o schela de constructii. Si fragmentele de frunze, flori, ramurele din pomi, toate acestea sunt corpuri ce se pot infige in cornee. Ca sa nu mai amintim de joaca imprudenta a unor copii, care lanseaza catre altii ace, bete, bile. Cand un corp strain a patruns in ochi, apare tendinta de inchidere a ochiului, lacrimarea si se pot instala suprainfectii. Oftalmologul extrage aceste corpuri straine din ochi cu ace speciale anesteziind cu picaturi ochiul. Alt motiv ca ochiul sa se inroseasca si sa doara este glaucomul acut. Inrosirea nu este asa de intensa, dar vederea scade mult, pupila este mare si fixa, nu se misca la o sursa de lumina si dupa 2-3 ore apar durerile de cap si varsaturile. Interventia oftalmologica este imperios necesara fiindca se ajunge repede la atrofia fara intoarcere a nervului optic. Ochi rosu si dureros poate aparea si dupa ulcere corneene, cele insotite de lacrimare, inrosire si durere foarte violenta.

De vina uneori este si herpesul cornean, asa ca tratamentul este antiviral, pentru ca herpesul poate produce cicatrice pe cornee care necesita transplant de cornee. Urgenta oftalmologica este si iridociclita acuta cu inflamatie, si infectie a structurii vasculare a globului ocular. De vina poate fi orice infectie din organism, chiar de la plaman, prostata, dar mai ales vinovate sunt infectile din vecinatatea ochiului, cele dentare, din sinus etc. Si reumatismul, cataracta sau glaucomul pot duce la iridociclite ce se cer a fi tratate de sine statator, dar si cu terapii impotriva infectiilor asociate. Periculoasa este si celulita orbitara, o inflamare cu suprainfectie a tesutului orbitei. Cauzele sunt traumatismele.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă