x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Preveniti scrasnitul dintilor!

Preveniti scrasnitul dintilor!

21 Mar 2006   •   00:00

Daca aveti dureri in articulatiile temporo-mandibulare sau dureri de cap cand va treziti dimineata, partenerul dumneavoastra se plange ca nu poate dormi noaptea pentru ca scrasniti din dinti, dintii dumneavoastra sunt mai sensibili la rece sau la atingere, atunci faceti parte dintre milioanele de oameni care sufera de bruxism (scrasnitul din dinti).

Bruxismul este un comportament al subconstientului, iar majoritatea nu realizeaza ca sufera de asa ceva. Este de doua feluri: diurn si nocturn. Bruxismul nocturn poate face ca dintii sa se inclesteze cu forte de sase ori mai mari decat fortele din timpul zilei.

Bruxismul la copii este destul de frecvent si apare ca urmare a unor raceli sau infectii ale urechii. De asemenea, copiii pot scrasni din dinti si ca sa-si reduca disconfortul dat de diverse alergii. De obicei, bruxismul dispare fara a afecta dantura definitiva la copii.

TRATAMENT


Este datoria medicului stomatolog sa trateze bruxismul. Se confectioneaza o gutiera pe care dumneavoastra sa o purtati in timpul somnului. Gutiera va suferi ceea ce ar fi trebuit sa pateasca dintii dumneavoastra, adica se va toci.

Daca nu va tratati, dintii se pot abraza pana la nivelul gingiei, ii puteti pierde si pot aparea tulburari in articulatia temporo-mandibulara. Dintii pot deveni foarte sensibili, iar mandibula nu se va mai misca corect in articulatii. Din cauza scrasnirii lor, dintii se pot mobiliza pana la pierderea lor prin avulsie.

Ocluzia incorecta se trateaza de catre medicul dentist prin efectuarea slefuirilor selective, adica a echilibrarii ocluzale. Uneori este nevoie de combinarea metodelor de tratament:
– aparat ortodontic pentru alinierea dentara;
– extractia dintilor in malpozitie;
– restaurarea ocluziei prin punti, coroane, proteze.

Exista cazuri cand pacientii cu bruxism au indicatie de aplicare a implanturilor. La mandibula, osul are densitate mai mare si implanturile pot fi aplicate in ax vertical, asa incat acestea au o durata de viata mai lunga decat daca s-ar introduce in osul maxilar, care are o densitate osoasa mai scazuta, unde implanturile sunt inclinate in partea anterioara spre vestibular, astfel incat fortele pe implant sunt directionate catre corticala vestibulara, mai subtire.

CONSECINTE. Ce se intampla cu dintii din cauza bruxismului? Se scurteaza foarte mult, afectand fizionomia acestora. De asemenea, prin abraziunea si indepartarea smaltului este expusa dentina si devin mai sensibili: se pot fractura, iar obturatiile se pot fisura. Ce se intampla cu musculatura fetei? Raspunzatori pentru bruxism sunt muschii masticatori. Dimineata vor fi durerosi si durerile se pot extinde la cap, urechi, gat. Ce se intampla cu articulatia temporo-mandibulara (ATM)? Aceasta articulatie face legatura intre mandibula si maxilar, ajutandu-ne sa mestecam si sa vorbim. ATM in bruxism poate fi serios afectata.

CAUZE. Medicul trebuie sa determine cauzele bruxismului: muscatura (ocluzia) incorecta, lipsa dintilor, dintii malpozitionati (strambi). S-a constatat ca si consumul de alcool poate influenta aparitia bruxismului. O alta cauza incriminata: tratamentele dentare de tip obturatii, punti protetice neadaptate ocluzal. Pacientii care au gingivita isi pot agrava starea prin adaugarea bruxismului. Dar rolul principal in aparitia scrasnirii dintilor il au stresul si anxietatea. De asemenea, pacientii bruxomani pot sa-si manance unghiile, sa roada creioanele sau sa-si muste obrajii.

STIRI
FARA CARII. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a propus tarilor membre ca, pana in 2010, 80% dintre copiii sub 12 ani sa nu aiba carii. Dificil obiectiv, dar nu imposibil, potrivit expertilor OMS. Cum poate fi atins? Prin promovarea controalelor periodice la dentist, respectarea igienei dentare si utilizarea corecta a fluorului de la varste mici. OMS a mai atras atentia asupra copiilor din familii de muncitori, agricultori sau someri, care au cele mai multe carii. De aceea este absolut necesara imbunatatirea accesului la servicii stomatologice prin campanii gratuite de depistare precoce a afectiunilor dentare la copii.

INOFENSIVE. Plombele dentare cu mercur nu prezinta riscuri pentru sanatate, confirma un studiu realizat de Agentia franceza pentru siguranta sanitara. Utilizat pentru obturarea dintilor cariati, amalgamul dentar este obtinut prin reactia la rece a mercurului lichid in combinatie cu un praf metalic, ceea ce conduce la formarea unui aliaj solid cristalizat (argint-mercur sau cupru-mercur). In functie de numarul plombelor, mercurul poate ajunge in organism din cauza oxidarii sau uzurii amalgamului.

GUMA DE MESTECAT. Un indulcitor din guma de mestecat – xilitolul – combate intr-adevar aparitia cariilor. Aceasta substanta previne cresterea aciditatii, din cauza careia bacteriile se inmultesc si ataca mai usor smaltul dintilor. Studiile au aratat ca xilitolul antreneaza scaderea cu 80% a numarului de streptococi din saliva. Medicii spun ca doza eficienta de xilitol este de 5-10 grame zilnic. Aceasta este asigurata prin mestecarea a 2-5 gume pe zi.
×
Subiecte în articol: dintii dintilor