x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Primele clone umane?

Primele clone umane?

de Steluta Indrei    |    27 Ian 2008   •   00:00
Primele clone umane?
Sursa foto: Mike Blake/

Primii embrioni umani obţinuţi prin clonare au fost creaţi într-un laborator din California, informează revista Stem Cell.

Primii embrioni umani obţinuţi prin clonare au fost creaţi într-un laborator din California, informează revista Stem Cell.

Cercetătorii de la laboratorul Stemagen susţin că au creat în premieră embrioni umani utilizând tehnica clonării. Însă lumea medicală priveşte cu neîncredere acest anunţ. Cei cinci embrioni au fost obţinuţi din celule ale pielii prelevate de la doi bărbaţi adulţi. După mai multe analize, cer­cetătorii au putut afirma cu certitudine că numai trei embrioni din cei cinci sunt clone ale bărbaţilor. Toţi embrionii au fost însă distruşi în cadrul testelor de laborator.

Tehnica utilizată de cercetătorii de la Stemagen este asemănătoare cu clonarea utilizată cu succes la animale, prin care s-au născut celebrele clone: oaia Dolly, clonată în 1996, sau căţelul Snuppy, clonat în 2005. Însă, în cazul omului, clonarea nu are ca scop crearea unor organisme vii, ci a unor embrioni ale căror celule stem să fie utilizate în scopuri terapeutice. Celulele stem sunt un fel de supercelule, care au proprietatea de a se transforma în orice tip de celule din organism. Scopul oamenilor de ştiinţă este de a crea celule stem embrionare care se pot tran­sforma în celule osoase, celule hepatice, celule cardiace, celule nervoase etc. Astfel, ar putea fi vindecate boli incurabile precum cancerul, insuficienţa cardiacă, boala Alzheimer, Parkinson.

 

SUSPICIUNI. Comunitatea ştiinţifică verifică în prezent cercetările efectuate la Stemagen. Dacă rezultatele se dovedesc reale, descoperirea ar putea schimba ra­dical abordările terapeutice ale multor boli grave. Deocamdată însă studiul de la Stemagen este privit cu suspiciune, mai ales după scandalul din 2004, când s-a dove­dit că sud-coreanul Hwang Woo-suk şi-a falsificat cercetările privind obţinerea de celule stem provenind de la embrioni clonaţi.

 

steluta.indrei@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă celule