Eliminarea pietrelor la rinichi pe cale naturala este inlesnita de o medicatie compusa din medicamente antispastice, medicamente impotriva durerii si prin marirea diurezei.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei
Dintre metodele neinvazive este raspandita litotriptia extracorporala, pacientul este asezat de o platforma dotata cu un dispozitiv ce se lipeste de zona lombara, dispozitivul emite vibratii care se propaga pana la calculi pe care ii sparge si ei se elimina mai lesne ca fragmente prin urina. Trebuie evitate cat mai mult interventiile chirurgicale deschise. Important este ca litiaza sa nu recidiveze, dar, din pacate, medicamentele nu garanteaza inlaturarea riscului de a mai face si alte crize de litiaza.
Doctorul Valentin Voinescu, medic primar urolog la Spitalul Clinic "Profesor N. Burghele", enumera niste principii, care ar trebui respectate de cei care au suferit de litiaza renala. Trebuie ca fostul suferind de litiaza sa fie un bautor permanent de lichide, in jur de 2 litri pe zi, pe cat posibil aceasta cantitate repartizata pe intreg timpul zilei. Astfel, dimineata, la trezire e bine sa se bea o cana de lichid, ceai, lapte, apa, compot. In timpul zilei trebuie sa se bea lichide cu cana in ritm regulat. Seara, inainte de somn sa se mai bea o cana cu lichid, iar daca omul se trezeste noaptea pentru urinare sa mai bea si cu aceasta ocazie o cana. Se recomanda si miscare, iar regimul alimentar trebuie sa fie echilibrat in carne, lapte, branzeturi. Nu da rezultate renuntarea la unele alimente din dieta cum ca ar mari concentratia de oxalati, carbonati, urati, fosfati. Ziceau unii ca rosiile favorizeaza formarea calculilor de natura oxalica. Mai tarziu s-a ajuns insa la concluzia ca trebuie sa mananci 20 kilograme de rosii zilnic ca sa se produca pietre oxalice la rinichi.Citește pe Antena3.ro