x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Protejaţi-vă pielea de razele Soarelui!

Protejaţi-vă pielea de razele Soarelui!

13 Apr 2012   •   21:00
Protejaţi-vă pielea de razele Soarelui!

Soarele are o multime de efecte benefice. Regleaza ciclul somnului, stimuleaza sinteza vitaminei D si accentueaza senzatia de stare de bine. Dar exista totodata si reversul: expunerea la Soare poate conduce la aparitia ridurilor, a petelor cauzate de varsta si a cancerului de piele.

De fapt, razele solare sunt considerate singura cauza majora a imbatranirii vizibile. Dar nu trebuie sa cedati razelor nocive. Daca nu v-ati ferit de Soare pana in prezent, nu este niciodata prea tarziu pentru a incepe sa va protejati pielea.

Pentru inceput, fiecare femeie ar trebui sa consume o dieta bogata in fructe si legume. Acestea contin compusi antioxidanti care reduc efectele nocive ale razelor de soare. Retinerea de la fumat este si ea importanta, deoarece fumul de tigara determina aparitia de molecule nocive pentru tegumente. Dar cel mai important lucru pe care il puteti face este sa va protejati pielea de soare. Atat timp cat folositi protectie solara, profitati de avantajele umbrei si purtati imbracamintea adecvata, va puteti bucura de activitatile de exterior favorite, fara sa va faceti griji in legatura cu razele nocive.

De fiecare data cand Soarele atinge pielea, aceasta produce un pigment care reflecta si absoarbe razele. Bronzul rezultat semnifica faptul ca pielea se apara de radiatia nociva.

Dar aceasta este tot ceea ce face bronzul. In timp, radiatia ultravioleta A (UVA) si B (UVB) a razelor solare poate afecta stratul profund al pielii, cunoscut sub denumirea de derm, si poate stimula aparitia ridurilor, a petelor brune si dezvoltarea cancerului cutanat.

Cea mai frecventa (si cel mai putin agresiva) forma de cancer cutanat este carcinomul bazocelular. Incepe sa se dezvolte la nivelul stratului superficial al pielii, epidermul, si, in general, nu se raspandeste mai departe. In timp ce o alta forma ­ carcinomul de celule scuamoase – ramane frecvent la locul de origine, dar prezinta o probabilitate mai mare de a se raspandi in alte regiuni ale corpului. Atat carcinomul bazocelular, cat si cel cu celule scuamoase pot fi vindecate daca sunt descoperite din timp. Totusi, melanomul – o forma de cancer care se dezvolta la nivelul celulelor pigmentare cutanate si se raspandeste rapid la alte organe – prezinta un potential letal. Determina 75% din mortalitatea cauzata de cancerele cutanate.

Trei aspecte pe care le comunic fiecarei paciente
Dr. Alan Kiling, conferentiar clinician de dermatologie, ofera unele sfaturi in vederea unei protectii maxime a pielii.
Luati-va bronzul la sticla. Daca nu agreati o culoare deschisa a fetei, incercati sa folositi cremele sau fardurile autobronzante. Sunt mult mai sigure decat bronzul 'natural'. Trebuie doar sa va amintiti ca acestea nu va protejeaza de razele solare, asa ca folositi o cantitate generoasa de ecran solar cand mergeti afara.
Nu faceti exceptii. Leziunile pielii pot aparea chiar si intr-o zi noroasa, asa ca trebuie sa aplicati ecranul de protectie intotdeauna cand iesiti afara ­ chiar daca planuiti sa stati la umbra.
Luati in considerare altitudinea. Radiatia ultravioleta a Soarelui este mai puternica la altitudini inalte. Daca locuiti la altitudine mare ori mergeti in excursie sau la schi, reaplicati frecvent crema de protectie.

×
Subiecte în articol: biblia sănătăţii femeii