x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Răceală sau alergie

Răceală sau alergie

07 Noi 2011   •   21:00
Răceală sau alergie

Alergiile reprezinta o afectiune care se manifesta in toate anotimpurile. Doctorul Poliana Leru, medic primar alergo­log, ne avertizeaza ca "toamna si iar­na iau nastere sau se acutizeaza alergiile de tip respirator, respectiv rinitele alergice si astmul bronsic. Toamna sunt frec­ven­te unele polenuri ale unor plante sal­ba­tice sau buruieni, cum sunt pelinul sau mu­ce­gaiul, in special cand umidita­tea at­mos­ferica este crescuta. Toamna stam majoritatea timpului in spatiu in­chis, unde predomina acarienii, ceea ce fa­vo­rizeaza dezvoltarea reactiilor alergice. De asemenea, expunerea la temperaturi scazute, la vant, poate determina reactii cutanate anormale cum ar fi urticaria la frig, care se manifesta prin aparitia de leziuni la nivelul zonelor expuse".

Recomandari
Doctorul Poliana Leru atrage atentia parintilor ca episoadele alergice la copii sunt mai frecvente toamna si iarna, pentru ca micutii stau mai mult timp in spatii unde nu patrund soarele si aerul proaspat. Atunci cand functioneaza caloriferele, creste emanatia de substante toxice degajate din mobila lacuita, din covoarele prafuite sau din mochetele tratate cu insecticide, ceea ce duce la declansarea alergiilor la copii. Pentru a evita o reactie alergica, specialistul nostru face urmatoarele recomandari:
● aerisiti frecvent camera de joaca si nu dati caloriferele la maximum;
● inlocuiti mochetele cu un parchet; pe langa faptul ca acumuleaza mult praf, acestea degaja si substante toxice;
● nu lasati copilul sa alerge pana la epuizare; are voie sa faca exercitii in aer liber, cu conditia sa-l solicite mai putin.

Doctorul Poliana Leru insista asupra faptului ca, adeseori, putem confunda manifestarile alergiilor de tip respirator cu cele ale virozelor respiratorii, numite in limbajul curent raceli, extrem de frecvente in aceasta perioada.

Poate fi alergie daca:
● Simptomele persista mai mult de 7-10 zile, care reprezinta durata obisnuita a unei raceli sau reapar dupa o aparenta vindecare;
● Simptomele sunt mult mai severe intr-un anumit loc sau anotimp si mai putin severe in altele;
● Rinoreea si secretiile mucoase sunt clare si abundente;
● Predomina pruritul nazal si/sau ocular;
● Simptomele se instaleaza treptat, incluzand accese de stranut, prurit ocular, nazal sau al "cerului gurii";
● Febra, durerile musculare si starea de rau general nu sunt prezente de obicei.

Poate fi raceala daca:
● Apar febra, dureri musculare, stare de rau general si durere in gat;
● Simptomele se remit dupa 7-10 zile;
● Rinoreea si secretiile mucoase devin mai consistente si capata o culoare galbuie;
● Pruritul ocular, nazal si otic este minim.

"Raceala" si alergia au simptome comune, ceea ce poate face dificila dife­rentierea celor doua afectiuni. Vizita la medic este foarte importanta pentru stabilirea unui diagnostic, pentru de­pis­tarea cauzelor, cat si pentru ale­ge­rea celui mai adecvat tratament. Po­tri­vit unui studiu ARIA (Allergic Rhinitis and its Impact on Asthms), unul din patru europeni sufera de alergie si nu este constient de aceasta afectiune.

×
Subiecte în articol: raceala alergie