x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Radeti zi de zi din toata inima

Radeti zi de zi din toata inima

26 Aug 2004   •   00:00

Rasul previne bolile cardiovasculare, confirma unele studii efectuate in SUA si Germania.

MAGDA MARINCOVICI

Potrivit unui studiu realizat de cardiologi ai Centrului Medical al Universitatii Maryland din Baltimore, rasul si umorul sunt arme eficiente in prevenirea crizelor cardiace. Autorii studiului au chestionat 300 de persoane de varste aproximativ egale. Jumatate dintre aceste pesoane au suferit atacuri de inima sau au fost supuse unei interventii cardiovasculare, iar cealalta jumatate se putea considera in afara pericolului de boli de inima. Cercetatorii au observat ca bolnavii cardiaci sunt persoane posace, serioase si mai ales stresate. 40% dintre cardiaci nici nu zambeau macar in situatii cand ceilalti radeau cu pofta.

EXPLICATII. "Rasul este cel mai bun medic al omului, este ceea ce a confirmat studiul nostru care a demonstrat legatura directa intre ras si boala cardiaca. Chiar daca noi inca nu stim mecanismul prin care rasul protejeaza inima, totusi stim ca excesul de stres si de tensiune pot sa deterioreze peretii vaselor sangvine. Rasul ar trebui sa faca parte din arsenalul de preventie si terapie a bolii cardiace. Din pacate, inca nu sunt stabilite exercitiile prin care sa invatam sa radem din toata inima, cu pofta si sa nu mai luam chiar totul la modul cel mai serios", sustine Michel Miller, directorul Centrului Medical Universitar Maryland.

CERCETARI. Un studiu realizat in Germania vine sa confirme concluziile cercetatorilor americani. El demonstreaza ca persoanele care se infurie frecvent, care au curent reactii de ostilitate si agresivitate si sunt in majoritatea timpului solitari prezinta un risc mai mare de boli de inima, comparativ cu semenii lor care nu au aceste stari.

Noi vom studia daca rasul produce anumite substante in organism care ar putea avea efect protector asupra inimii similar medicamentelor. Azi, unii dentisti si pediatri folosesc un gaz ilariant, protoxid de azot, in timpul interventiilor minore pentru a calma durerile. Cercetatorilor le revine misiunea sa studieze in profunzime eficacitatea acestor compusi de azot, care induc o stare de bine protectoare in fata bolilor cardiace, sustin autorii acestor studii. Dar pana atunci ei ne recomanda o solutie mai simpla: radeti cat mai des vizionand filme de comedie.

OPINIA PSIHOLOGULUI

Psihologul Mirela Zivari este convinsa de utilitatea terapiei prin ras pentru combaterea bolilor de inima. "Daca aceste terapii se efectueaza in grup determina rapid o stare de bine, stiind ca rasul este contagios. Din pacate, la noi nu exista aceste terapii. Ele sunt specifice asiaticilor. Ei au terapii legate de surasul interior, ce tine de alchimia taoista. Psihologul Zivari este de parere ca parintii trebuie sa afiseze copiilor un chip vesel, optimist si astfel micutii vor capata obisnuinta de a rade.

OPINIA CARDIOLOGULUI

Prof. dr. Mircea Cinteza, seful Sectiei de Medicina Interna din Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, spune ca nu sunt inca studii aprofundate de medicina care sa aduca dovezi clare ca rasul previne bolile de inima. "Dar este absolut adevarat ca o stare psihica pozitiva influenteaza in bine toate sistemele, inclusiv sistemul cardiovascular". Se stie ca atunci cand se simt bine, gainele dau mai multe oua, vacile mai mult lapte. La fel si omul are un randament mai ridicat atunci cand are o stare psihica pozitiva. O stare acuta de bine cum este rasul ar putea diminua riscul bolilor de inima, dar inca nu sunt studii clinice aprofundate in acest sens. Este posibil ca ultimele cercetari sa demonstreze aceasta ipoteza", precizeaza profesorul Cinteza.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă răsul inima