Imagistica medicala este o sursa de iradiere, avertizeaza un studiu britanic. Riscul de aparitie a cancerului creste in urma expunerii repetate la razele X.
Banalele radiografii pot provoca tumori
Radiografii, mamografii, computer tomograf, rezonanta magnetica nucleara... Intr-un cuvant imagistica medicala, care confera precizie si promptitudine diagnosticului. Dar si pericolul unor efecte secundare ce nu trebuie neglijate. Un studiu britanic recent aduce in discutie mii de cancere in intreaga lume provocate de iradierea in timpul investigatiilor imagistice.
In ultimii ani, imagistica medicala este unul dintre domeniile medicinii care a progresat enorm. Aceste metode permit un diagnostic mult mai precis si mai rapid.
INTELEGERE. Sunt motive pentru care medicii au tendinta de a recurge la aceste metode in mod curent. Pe de alta parte si printre pacienti s-a creat ideea ca aceste investigatii sofisticate sunt necesare in orice situatii. Profesorul Jean Farncois Lacronique, presedintele Institutului de Radioprotectie si Siguranta Nucleara din Franta, considera ca exista un fel de intelegere tacita intre pacienti si medici in ce priveste rezultatele oferite de aceste examene. Anual, francezii fac intre 7 si 9 milioane de radiografii. Dar trebuie retinut ca aceste examene au devenit in ultimii ani principala sursa de iradiere.
PERICOL. Daca un singur examen radiologic nu reprezinta un risc cuantificabil ce poate declansa o tumora, nu acelasi lucru se poate spune in cazul succesiunii unor asemenea investigatii. Razele pot patrunde pana la nivelul celulelor si in unele cazuri, din pacate, pana la nivelul ADN-ului, reusind astfel sa declanseze cancere.
La inceputul acestui an, un studiu realizat in Marea Britanie a stabilit riscul de cancer indus de razele X utilizate in imagistica medicala. Potrivit autorilor studiului, radiatiile de acest tip sunt responsabile in Anglia de 0,6% dintre cancerele depistate la persoanele de 75 de ani. In Statele Unite, aceste examene ar reprezenta 0,9%, respectiv 5 695 de cazuri de cancer, in Germania - 1,5% (2.049 de cazuri), in Japonia - 3,2% (7.587 cazuri).
Magda Marincovici
Mai usor cu investigatiile radiologice
In repetate randuri profesorul doctor Ioan Paul Stoicescu, directorul Institutului de Pneumologie âMarius Nasta", a semnalat riscul pe care il reprezinta aceste tehnici pentru pacienti, dar si pentru medici. Iar in ultima vreme, frecvent oncologii afirma ca o mamografie trebuie efectuate numai la indicatia expresa a specialistului, tocmai pentru ca poate constitui o sursa de iradiere inutila daca nu e neaparat necesara.