Fumatorii care renunta la tigara inainte de implinirea varstei de 35 de ani au sansa de a-si recupera sanatatea si aceasta sa fie asemanatoare cu cea a nefumatorilor.
MAGDA MARINCOVICI
Este un argument care merita luat in seama atat de cei tentati de tigara, dar si de cei care vor sa se lase de fumat.
STUDIU. Doctorul Donald Taylor de la Universitatea Duke din statul Carolina de Nord (SUA) a urmarit intre 1992 si 2000 peste 20.000 de persoane: 12.652 intre 50 si 60 de ani si restul peste 70 de ani. Subiectii au precizat periodic cate tigari fumeaza si care le este starea de sanatate. Acest amplu studiu confirma ca fumatorii irosesc multi ani din viata lor din cauza tigarii. Dar noutatea absoluta a studiului echipei de cercetatori americani consta in faptul ca persoanele care pun punct fumatului inainte de a implini 35 de ani au un beneficiu extrem de valoros la nivelul starii generale de sanatate. Dar, atentie, beneficiile vor aparea dupa 15 ani de la momentul renuntarii la fumat.
CONSUM ENERGETIC. Nicotina creste consumul energetic cu aproximativ 6%. Un pachet de tigari presu-pune un consum energetic suplimentar de 300 de calorii la femei. La renuntarea la fumat, acest consum energetic dispare, in schimb persista senzatia de foame. De asemenea, este influentata secretia de insulina care atrage dupa sine o crestere a nevoii de dulciuri. Unii spun ca locul vechiului drog oral, respectiv tigara, este luat de un altul, respectiv mancarea.
GREUTATE. Unele studii arata ca jumatate dintre fumatoare doresc sa renunte la tigara, dar se tem ca apoi foarte rapid vor lua in greutate. Specialistii spun ca, dupa renuntarea la fumat, femeile iau in medie 3,8 kilograme, in timp ce barbatii iau 2,8 kilograme.
Citește pe Antena3.ro