Multe etichete justificate se pun pe rinichi. Medicina clasică spune că rinichiul este cenzorul final al organismului. De asemenea, se zice despre rinichi că este filtrul final ce separă binele de rău.
Multe etichete justificate se pun pe rinichi. Medicina clasică spune că rinichiul este cenzorul final al organismului. De asemenea, se zice despre rinichi că este filtrul final ce separă binele de rău. Rinichiul este o garanţie a purităţii organismului. Împreună, cei doi rinichi cântăresc aproximativ 300 de grame. Tocmai având o importanţă specială, rinichii beneficiază de o irigaţie de lux cu sânge. Cei doi rinichi de 300 de grame sunt irigaţi de o cincime din sângele organismului care cântăreşte 80 de kilograme. Beneficiind de o hrană şi de o oxigenare atât de importante, rinichiul, şi din acest punct de vedere, poate fi considerat că se află la coada listei organelor. De felul în care rinichiul curăţă organismul de otrăvuri se judecă şi buna funcţionare a acestui tot unitar. Pentru ca filtrarea de toxine în rinichi să decurgă bine, fiecare om trebuie să se hidrateze corespunzător. Diureza normală porneşte de la 800 de mililitri pragul de jos şi e bine să se îndrepte spre 1.500-2.000 de mililitri. Dar ca să faci pipi în cantitate de 2.000 de mililitri trebuie să bei 2.500 de mililitri de lichid.
Culoare
Sunt unii oameni care se sperie că variază culoarea urinei lor. Uneori galbenul este mai palid, alteori galbenul este mai intens. Medicii spun că tocmai aceasta este starea normală. Rău este când omul face pipi deschis la culoare tot timpul. Urina lui e spre apă, tocmai acesta este un semn al insuficienţei renale. În mod normal, concentraţia în săruri a urinei variază de-a lungul celor 24 de ore. Când omul nu a prea băut lichid, în orele respective urina lui este mai concentrată, de un galben mai închis. Dacă urina n-ar fi concentrată în săruri înseamnă că acele săruri nu ar fi eliminate şi ar rămâne în rinichi, ceea ce este o stare defavorabilă. Urina trebuie să fie cristalină. Urina opacă, tulbure şi uneori cu sânge şi depuneri este o urină care denotă o stare rea. Când urina este maronie, semănând la culoare cu berea, iarăşi situaţia este nefireacă şi este un semnal că ficatul nu funcţionează cum trebuie.Filtru
Rinichiul este cu atât mai bun cu cât funcţionează elastic, cu cât are o variaţie mai mare de concentraţie în urină. Sângele prezent în urină e un semn îngrijorător, fiindcă atrage atenţia că sunt pietre în sistemul renal sau că există leziuni sau tumori în vezica urinară. Uneori, sânge e în urină şi din pricina unor infecţii urinare banale. După ce a explicat toate acestea, profesorul doctor Mircea Penescu, directorul general al Spitalului Clinic de Nefrologie "Carol Davila", atrage atenţia că orice băltire, orice stagnare de urină, de regulă în vezica urinară, este o sursă de suferinţe. Dacă urina nu se evacuează normal din cauza unui obstacol, ea stagnează în vezică şi se creează condiţiile favorabile depunerilor ce se adună în calculi. Iar în urina stagnată se simt bine şi microbii, ce pot declanşa infecţii urinare. Tocmai de aceea trebuie să existe o curgere cât mai bună, o curăţare a rinichilor, o spălare a acestui filtru important, şi asta se realizează când omul bea destule lichide şi, implicit, urinează consistent.Microbii
Lichidele nu trebuie să se bea deodată, trebuie să se bea gradat. Infecţiile urinare pot fi localizate în zona de jos a aparatului urinar şi se numesc infecţii urinare inferioare. Sunt cistitele şi alte infecţii nu atât de complicate dacă sunt tratate. Dar infecţia poate să se propage în sus, în ţesutul rinichiului, şi acea infecţie superioară, numită pielonefrită acută, este o boală serioasă. Infecţiile urinare cele mai răspândite sunt cele de zonă inferioară. Cauzele sunt reprezentate de agenţii patogeni, adică de microbi. Este frecventă şi infecţia cu colibacili Esherichia Coli. De unde vin microbii în zona renală inferioară? Menţionăm că infecţiile urinare joase se întâlnesc mai des la femei, fiindcă aşa este construcţia aparatului genito-urinar femeiesc, care este mai scurt decât la bărbat. Intestinul este un rezervor de bacterii. În materiile fecale uscate, o treime sunt bacterii. În zona anusului, apropiată e şi ieşirea din aparatul reno-urinar, aşa că microbii se pot muta repede, intrând în traseul renal. La asta se mai adaugă şi actul sexual, care împinge microbii în vezică. Există riscul ca aceşti microbi să colonizeze mucoasa vezicii. De aici apar inflamaţii şi infecţii. Bolnava face pipi puţin şi des. La micţiune apare şi o senzaţie de durere, jetul urinar e mai slab şi nu mai e propulsat. Urina este opacă, tulbure, cu depuneri (nor tulbure) şi uneori îşi face prezenţa şi sângele. Trebuie intervenit cu antibiotice şi de regulă infecţiile urinare joase sunt rezolvate cu un tratament cu antibiotice. Totul este ca infecţia să nu fie lăsată să urce spre rinichi.GALANT. Cel mai galantdintre organe, cu purtări de domn, este rinichiul. Părerea e unanimă: rinichiul este un gentleman. Când alte organe sunt sărăcite în energie, rinichiul sare în ajutorul lor şi îşi cedează din propria energie. Şi medicina din China îi recunoaşte meritele rinichiului, pe care îl creionează cu o metaforă şi îl denumeşte "Fântâna vieţii".
ENERGIE. Terapeuţii din China au în arsenal, pe lângă milenara acupunctură, şi reflexoterapia, care se laudă şi ea cu o vârstă de 5.000 de ani. Reflexoterapia porneşte de la faptul că în talpă este o veritabilă hartă a organismului omenesc, fiecare organ fiind reprezentat cu un punct. Şedinţele de reflexoterapie încep prin a masa punctul corespunzător rinichiului, căci de acolo porneşte deblocarea energiei.
Citește pe Antena3.ro