x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Robul ochelarilor de soare

Robul ochelarilor de soare

23 Iun 2004   •   00:00

A venit randul astigmatismului sa fie explicat de profesor doctor Monica Pop, directoarea Spitalului de urgente oftalmologice: ochiul este o sfera si datorita presiunii exercitate de pleoape intre meridianul orizontal si cel vertical exista un astigmatism fiziologic, normal.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Daca abaterea este mai mare de 0,5 grade, acest astigmatism inseamna un viciu de refractie si sunt necesari ochelarii. In astigmatismul mixt, un meridian este miop, iar celalalt, hipermetrop. Omul cu astigmatism vede deformat, astigmaticul miop vede rau la distanta si ii sunt necesare lentile cilindrice. Trebuie tinut cont de unghi, de numarul de grade la care trebuie sa asezam cilindrul. Maximum de toleranta este de 5 grade. Peste 5 grade, omul vede foarte deformat si nu mai este suportata lentila.

Operatiile pentru modificarea viciului de refractie se fac numai dupa 18 ani si numai acelor oameni care vedeau bine cu ochelari, operatia inlocuieste ochelarii, dar nu imbunatateste fundul de ochi sau eventualele leziuni ale retinei. Nu se recomanda interventiile chirurgicale celor cu vicii de refractie mici sau cu vicii de refractie doar la un ochi.

Exista un numar de sfaturi pentru ochelaristi: sa nu se faca eforturi vizuale fara ochelari, ochiul devine chinuit, lacrimeaza, se inroseste. Purtarea ochelarilor aduce cu sine un confort al ochilor. Cine a trecut de 40 de ani nu mai poate folosi o singura pereche de ochelari, aceeasi ochelari si la citit, si la distanta. Dupa 40 de ani sunt necesari doi ochelari, cu dioptrii diferite sau un singur ochelar dar bifocal, cu doua dioptrii, una in partea de sus a lentilei si o alta dioptrie in partea inferioara a lentilei. E o gafa sa fie purtati ochelarii altei persoane, sunt alte dioptrii, alta distanta interpupilara si ochii se obisnuiesc cu dioptrii mai mari, situatie paguboasa. Nu trebuie sa cumparam ochelari de la tarabe, ochelari fara prescriptie medicala. O alta greseala este sa porti si seara ochelari foarte inchisi, caci se creeaza dependenta de ochelarii de soare si nu mai scapi de ei.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă ochelari