x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei România şi Grecia, codaşele Europei în lupta anti HIV

România şi Grecia, codaşele Europei în lupta anti HIV

13 Oct 2009   •   00:00

România şi Grecia sunt ultimele dintr-un clasament privind prevenirea infectării cu virusul HIV, accesul la îngrijiri medicale şi drepturile pacienţilor, potrivit unui studiu critic privind îngrijirile medicale acordate în ţările europene, publicat marţi şi citat de AFP. Numărul de bolnavi care au contractat virusul HIV este în creştere în toată Europa, ca şi comportamentele sexuale ce implică riscuri.



Într-un clasament de 29 de ţări (UE, plus Norvegia şi Elveţia), vizând în special prevenţia, accesul la îngrijiri medicale şi drepturile pacienţilor, trei ţări se află în frunte: Luxemburg, Malta şi Elveţia. Printre ţările cele mai populate, Marea Britanie se clasează pe poziţia a noua, Franţa pe locul 12, Germania, pe 13, Spania, pe 15 şi Italia pe poziţia 27, în faţa Greciei şi României, ultimele din clasament.

"Numărul persoanelor care trăiesc cu virusul HIV creşte în toate ţările UE, în timp ce bugetele consacrate bolii au fost reduse în mai multe ţări. Comportamentele sexuale neprotejate sunt o practică din ce în ce mai frecventă. Strategiile specifice din mediul carceral sunt foarte puţin aplicate, în special în ţările Europei de Est", afirmă Beatriz Cebolla, responsabil de acest studiu.

Franţa, de exemplu, "ar trebui să facă un efort pentru introducerea de programe destinate reducerii răspândirii bolii în închisori". Ea excelează în schimb în materie de prevenţie. "Nici un Guvern nu pare să cunoască numărul real al locuitorilor infectaţi cu virusul HIV" şi "există încă mult de lucru", conchide la rândul său Johan Hjertqvist, preşedintele organizaţiei Health Consumer Powerhouse, o societate suedeză care a prezentat studiul.

La sfârşitul anului 2007, se estima că aproximativ 800.000 de persoane trăiesc cu virusul HIV în Europa, în creştere cu 8 la sută, faţă de o estimare făcută anul precedent. Numărul persoanelor bolnave de SIDA care au murit a scăzut puternic după introducerea tratamentelor specifice, la mijlocul anilor '90.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă