x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ruperea capilarelor din creier

Ruperea capilarelor din creier

29 Mai 2004   •   00:00

Se mira unii oameni care sunt trimisi la un examen tomografic la cap dupa ce au suferit o lovitura in zona respectiva, se mira fiindca ei se simt bine, s-au ales doar cu sperietura si nu intleg precautiile medicilor, care vor sa se asigure ca nu s-a format vreun hematom, care mai tarziu poate provoca situatii grave.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Hematomul se incadreaza intr-una dintre categoriile hemoragiile cerebrale, pe care le explica academician profesor doctor Constantin Popa, directorul Institutului de Boli Cardiovasculare. Hemoragia cerebrala este o ruptura vasculara ce are loc intr-un spatiu inchis, inextensibil, care este cutia craniana.

Exista trei clase de hemoragii cerebrale: posttraumatice cu formare de hematom, hemoragii provocate de malformatii din nastere ale arterelor si hemoragia cerebrala difuza, produsa de o hipertensiune arteriala rau tratata, hemoragie care este cauza a 56% dintre decesele inregistrate in patologia vasculara. Sa incepem cu lamurirea ultimei categorii, gresit perceputa de populatie ca spargere a unui vas mare din creier.

Profesorul Constantin Popa spune ca hemoragia cerebrala este produsa de ruperea a milioane de capilare din creier, care s-au deteriorat in timp din pricina unei hipertensiuni vechi si netratate. La un puseu de hipertensiune se rup toate casele din creier. Hemoragia cerebrala de cauze hipertensive nu se trateaza in nici un fel, dar ea poate fi preventiva. Daca se trateaza hipertensiunea corect nu se mai strica structural puzderia de vase din creier si vasele nu se rup daca nu sunt modificate structural. Pe vase se depune o substanta numita hialin, care deterioreaza vasul, il transforma intr-un tub rigid, friabil, fara elasticitate normala.

Hemoragia cerebrala este difuza, sangele inunda tot creierul. Totusi, ceva se poate face, dar doar intr-un sfert de ora de la debut. Cu 15 minute inainte de ruptura vaselor capilare, daca exista sansa ca un medic sa descopere saltul mare al tensiunii, se poate actiona imediat cu diuretice rapide, care sa provoace eliminarea lichidului. Insa cel mai potrivit este sa urmezi constiincios tratamentul impotriva hipertensiunii, sa nu-l intrerupi deloc daca te simti bine si sa controlezi mereu tensiunea. In articolul urmator se vor explica celelalte hemoragii cerebrale.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă