Bacteria Helicobacter
pylori, raspunzatoare de majoritatea formelor de ulcer al stomacului, era prezenta in sistemul digestiv al lui Homo Sapiens, in urma cu 60.000 de ani. Deci, stramosii nostri sufereau de ulcer.
Homo Sapiens suferea de ulcer
Bacteria Helicobacter
pylori, raspunzatoare de majoritatea formelor de ulcer al stomacului, era prezenta in sistemul digestiv al lui Homo Sapiens, in urma cu 60.000 de ani. Deci, stramosii nostri sufereau de ulcer.
Un articol publicat recent in revista Nature releva ca Homo Sapiens, in urma cu vreo 60.000 de ani, era si el purtator al lui Helicobacter pylori, bacteria datatoare de ulcer al stomacului. O echipa de cercetatori, condusa de prof. Mark Achtman de la Institutul de Cercetari asupra Bolilor Infectioase Max Planck din Berlin, a comparat variatiile genomului bacteriei Helicobacter pylori cu cele ale codului genetic al omului.
STUDIU. Cercetatorii au analizat 769 de esantioane ale bacteriei prelevate de la 51 de persoane de etnii diferite din lumea intreaga. Simularile pe calculator au aratat ca istoria bacteriei Helicobacter pylori coboara mult in timp, ea fiind prezenta in stomacul lui Homo Sapiens, care a trait in estul Africii in urma cu aproape 60.000 de ani, pe cand se angaja in marea migrare. Studiile arata ca diversitatea genetica a bacteriei scade pe masura ce numarul etniilor scade si ne departam de zona geografica a Africii estice. Cu certitudine ca, de atunci, bacteria a manifestat o fidelitate bolnavicioasa stomacului omului. Concluzia: stramosul nostru, Homo Sapiens, ca si omul modern, suferea de ulcer.
DESCOPERIRE. La ora actuala se apreciaza ca aproape jumatate dintre oameni au aceasta bacterie in stomac, fiind expusi riscului de ulcer. Desi stravechea bacterie face parte din istoria omului inteligent, descoperirea ei este de data recenta. Identificarea lui Helicobater pylori este meritul a doi cercetatori australieni, J. Robin Warren si Barry J. Marschall. Cei doi savanti au scos-o la lumina in anii â80, stradania lor fiind rasplatita cu acordarea Premiului Nobel pentru medicina in anul 2005. Descoperirea celor doi cercetatori australieni a revolutionat tratamentele acestei boli.