x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sanatate - Farmacia virtuala, un pericol real

Sanatate - Farmacia virtuala, un pericol real

de Steluta Indrei    |    27 Ian 2006   •   00:00
Sanatate - Farmacia virtuala, un pericol real

Cu un simplu click pe internet poti cumpara oricand medicamente. Insa aceasta simpla operatiune iti poate pune viata in pericol, fiindca cele mai multe dintre medicamentele comercializate online sunt contrafacute, avertizeaza specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Vanzarea medicamentelor prin internet este catalogata de autoritatile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) drept "un comert in expansiune, adeseori salbatic, in care nu trebuie sa ai incredere". Din ce in ce mai multe site-uri propun vizitatorilor achizitionarea de medicamente. Se pot procura chiar si unele produse farmaceutice disponibile doar cu prescriptie medicala.

CALITATE INDOIELNICA. De mai multi ani, OMS atrage atentia asupra medicamentelor contrafacute. O data cu extinderea Uniunii Europene, lupta impotriva acestor produse ilegale si periculoase s-a intensificat. Chiar daca sunt comercializate medicamente cunoscute, atunci cand sunt procurate prin internet nu fac parte din lantul farmaceutic obisnuit si nu beneficiaza de nici o garantie a calitatii. De asemenea, ele nu pot fi supuse controalelor autoritatilor, iar conditiile de pastrare sunt indoielnice.

Medicamentele contrafacute nu contin substanta activa sau contin o mica parte din aceasta, motiv pentru care sunt ineficiente. Mai grav este cand in compozitia unui produs farmaceutic se afla o cu totul alta substanta activa. De asemenea, nu este exclusa prezenta impuritatilor si a altor substante periculoase. Toate acestea pun in pericol viata pacientului si compromit efectul unui tratament de care el chiar are nevoie. Din aceste considerente, autoritatile OMS recomanda evitarea medicamentelor de pe internet, activitate pe care o considera "escrocherie".

EFECTE SECUNDARE. Pericolul poate veni nu doar de la medicamentul in sine procurat online, ci si de la utilizarea acestuia. Fara recomandarile detaliate si individualizate ale medicului sau farmacistului, riscurile de supradozare sau dozare insuficienta sunt reale. Totodata exista un risc important legat de contraindicatii sau interactiuni cu alte medicamente. Medicamentele de pe internet pot fi vandute fara prospect, iar cand acesta exista este incomplet sau inexact.

HORMONI, VITAMINE
Internetul este ideal pentru a procura medicamente neautorizate: de exemplu, anumiti hormoni, precum DHEA (hormonul tineretii), melatonina si creatina. Un alt medicament frecvent comercializat online este "pastila albastra" contra impotentei. Multe dintre produsele de acest gen sunt insa false. Site-urile vand, de asemenea, vitamine, medicamente pentru scaderea colesterolului, antidepresive, antihistaminice, analgezice. Internetul mai furnizeaza o oferta bogata de steroizi anabolizanti, hormoni de crestere, insulina, substante dopante. Cele mai variate oferte online sunt reprezentate de produsele naturiste, care nu sunt lipsite de riscuri.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă