Ce este irigatorul bucal?
Cunoscut și cu denumirea de duș bucal, irigatorul oral nu este o invenție nouă. El a fost proiectat în SUA în anii 1950 de către un medic stomatolog și un inginer, a fost prezentat la o convenție de specialitate în 1962 și a convins piața destul de rapid.
Dușul bucal generează un flux pulsatil de apă, ideal pentru îndepărtarea resturilor de alimente și a biofilmului bacterian de pe și dintre dinți, realizând totodată un masaj plăcut al gingiilor.
Cum aleg un irigator bucal eficient?
Cel mai important parametru de care trebuie să ții cont în alegerea ta este presiunea dispozitivului, care trebuie să fie între 50 și 90 psi pentru o bună eficiență. În specificațiile tehnice ale aparatelor de pe piață este precizat numărul de pulsații pe minut: o valoare mai mare de 1200 este considerată foarte bună pentru a curăța și zona de la limita gingiei cu dintele.
Care sunt avantajele irigatorului bucal?
Utilizarea irigatorului bucal prezintă o serie de avantaje de ordin medical:
- Fiind atât de simplu de folosit, complianța cumpărătorilor este mai mare decât în cazul altor accesorii pentru igiena dentară.
- Folosirea regulată contribuie la reducerea florei bacteriene răspunzătoare de apariția cariilor. Studiile au demonstrat o reducere de 99.9% a plăcii dentare de pe o suprafață spălată timp de 3 secunde.
- Odată cu placa dentară se reduce riscul de gingivită, sângerări gingivale, boală parodontală. Un studiu care a durat 4 săptămâni a demonstrat că utilizarea periuței de dinți și a dușului bucal îmbunătățește semnificativ starea de sănătate a gingiilor.
- Odată cu reducerea florei bacteriene orale se modifică și structura acesteia, flora de înlocuire fiind mai puțin patogenă pentru gazdă.
- Este un ajutor indispensabil în cazul persoanelor care poartă aparat dentar, care au lucrări dentare sau implanturi.
Irigatorul bucal sau ața dentară?
Comparațiile făcute în cadrul studiilor medicale, între pacienții care utilizează periaj și ața dentară, în comparație cu cei care folosesc periajul și dușul bucal au evidențiat câteva aspecte interesante:
- Irigatorul bucal a fost mai eficient în reducerea plăcii bacteriene decât ața dentară.
- Boala parodontală s-a ameliorat semnificativ în cazul pacienților care au utilizat dușul bucal.
- În cazul sângerărilor gingivale, dușul bucal s-a dovedit de două ori mai eficient decât ața dentară.
Care este recomandarea medicilor stomatologi?
Părerea specialiștilor este că o rutină completă de îngrijire dentară trebuie să includă 3 etape: un periaj corect, curățarea resturilor persistente de alimente cu ajutorul aței dentare și curățarea suprafețelor dentare și a gingiilor cu ajutorul irigatorului bucal.
Pentru folosirea corectă a irigatorului bucal se recomandă începerea ritualului de curățare din zona ultimilor molari. Se va insista pe spațiile interdentare și pe zona gingiei, dar nu trebuie neglijată suprafața dintelui: ar trebui să dedici minim 3 secunde fiecărui dinte.
Duș bucal cu apă de gură?
Majoritatea dușurilor bucale sunt proiectate să fie folosite cu apă curată de robinet și funcționează excelent astfel, cu rezultate foarte bune pentru sănătatea orală a utilizatorului. Există situații speciale în care medicul stomatolog poate recomanda folosirea regulată a unei ape de gură cu clorhexidină, pentru clătire sau chiar cu irigatorul bucal, dar nu e nevoie să faci asta din proprie inițiativă.
De ce îmi sângerează gingiile când folosesc dușul bucal?
Sângerarea gingiilor în timpul folosirii corecte a dușului bucal nu reprezintă o problemă, ci mai degrabă un simptom al unei sensibilități gingivale aparte. Cu o igienă riguroasă și cu continuarea utilizării dispozitivului, sănătatea gingiilor se va ameliora, iar sângerarea va dispărea.
Sursa foto: shutterstock.com