Unii beau litri de cafea si n-au nimic. Altii de la prima inghititura simt ca inima o ia la galop. De curand a fost izolata o enzima care ajuta la eliminarea mai rapida sau mai inceata a cafelei din organism. Bautorii de cafea "dotati" cu enzima care proceseaza mai lent acest aliment sunt mai expusi atacului de cord.
Excesul de cafea este nociv pentru inima. Toata lumea stie acest lucru, chiar inainte ca studiile sa aduca argumente stiintifice. Ce nu stiam pana acum este de ce unora cafeaua le face rau si altora nu? Iata insa ca un recent studiu, publicat in aceasta saptamana in revista Jama, ofera un raspuns la aceasta intrebare. Astfel, riscul excesului de cafea ar putea mari in mod considerabil riscul de infarct, in special in cazul persoanelor care din motive genetice elimina cafeaua mai greu.
ZILNIC, UNA-DOUA CESTI
|
Initial s-a crezut ca persoanele care beau mai mult de patru cesti de cafea zilnic isi maresc cu 1,4 riscul unui infarct. Totusi analizele aprofundate demonstreaza ca pericolul de infarct este direct proportional cu numarul cestilor de cafea consumate, dar si cu prezenta unei enzimei care metabolizeaza lent acest aliment.
De retinut ca 54% dintre persoanele studiate prezentau gena "metabolismului lent" al cafelei. Concluzia cardiologilor: cafeaua este implicata in tulburarile de ritm, cum ar fi tahicardia. Dar pana este precizat tipul de enzima cu care suntem dotati, un sfat de bun-simt, ne protejeaza de orice pericol: beti cafea in limite rezonabile. Una-doua cesti de cafea zilnic. |