x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Scandalul gripei porcine

Scandalul gripei porcine

de Magda Colgiu    |    27 Ian 2010   •   00:00
Scandalul gripei porcine
Sursa foto: Cristophe Kababa/EPA

Un expert OMS, membru al comisiei care a decis în luna iunie 2009 starea de pandemie pentru gripa nouă, a primit un contract de cercetare în valoare de aproximativ 5,6 milioane de lire sterline de la o companie farmaceutică, producătoare de vaccin împotriva virusului H1N1.



Expertul OMS, finlandezul Juhani Eskola, a primit acest contract în calitatea sa de şef al unui departament OMS. Interesant este că Finlanda s-a aprovizionat cu vaccin contra gripei porcine chiar de la compania de la care expertul OMS a primit contractul de cercetare. Şi mai interesant este că acelaşi expert a omis să precizeze în declaraţia sa despre contractul de cercetare. Această dezvăluire a fost publicată în cotidianul danez Information, preluată de British Medical Journal într-un articol apărut la data de 12 ianuarie a.c.

OMS, LA AUDIERI
În ultima vreme, OMS este acuzată că a exagerat în legătură cu pericolul reprezentat de gripa nouă şi că, de fapt, a declarat pandemie la presiunea producătorilor de vaccinuri. Expertul epidemiolog german Wolfgang Wodarg a avertizat la începutul lunii ianuarie 2010 că "OMS a făcut o gravă eroare şi nu merită încrederea noastră. Copiii noştri au fost vaccinaţi inutil". Reprezentanţi OMS şi ai producătorilor de vaccinuri au fost audiaţi, ieri, în cadrul Comisiei pentru probleme de sănătate a Adunării parlamentare a CE, interesată să afle mai multe informaţii privind modul în care a fost gestionată pandemia gripală.

Keiji Fukuda, consilier al directorului OMS în domeniul pandemiilor gripale, a apărat strategia OMS. El a negat că decizia de pandemie ar fi fost influenţată de producătorii de vaccinuri. "Decizia de pandemie a fost luată în unanimitate", spune Keiji Fukuda. Oficialul OMS a mai declarat că o pandemie este declarată atunci când apare un virus gripal nou şi când acesta se răspândeşte în toată lumea. Faptul că s-a înregistrat un număr mare de decese nu face parte din definiţia OMS pentru pandemie. Pandemia din 1918 (cunoscută sub numele de gripa spaniolă) a făcut 50 de milioane de victime în întreaga lume. Dar ea a debutat fără ameninţări majore", a precizat Fukuda. Luc Hessel, reprezentant al Asociaţiei producătorilor europeni de vaccin, a respins cu fermitate acuzaţiile lansate de dr Wodarg. "Industria farmaceutică nu a făcut decât ce i s-a cerut", a spus Hessel. Potrivit acestuia, în ultimii zece ani, producătorii de vaccinuri au investit în cercetare şi dezvoltare în domeniul pandemiilor gripale aproximativ patru miliarde de dolari. De asemenea, a reamintit că aceste companii urmează să doneze OMS 160 de milioane de vaccinuri destinate ţărilor sărace.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă