x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Semnal - La noi, oncologia e pe cale de disparitie

Semnal - La noi, oncologia e pe cale de disparitie

de Magda Marincovici    |    31 Ian 2007   •   00:00
Semnal  -  La noi, oncologia e pe cale de disparitie

Din 2007, In Bulgaria este introdusa oncologia medicala. In timp ce in Romania, printr-un ordin de ministru, se da cu piciorul oncologiei medicale, iata ca in Bulgaria aceasta specialitate este introdusa oficial.

Din 2007, Bulgaria a introdus in nomenclatorul specialitatilor medicale oncologia medicala. Din 2007, Romania desfiinteaza aceasta specialitate medicala. In tara noastra, oncologia medicala are deja traditie, aceasta specialitate fiind introdusa din 1978. Dar, prin Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 1044 din 25 august 2006 privind aprobarea nomenclatorului de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala, se pune punct acestei traditii. Deoarece, in baza acestui ordin, specialitatea medicina interna asimileaza mai multe specialitati, printre care si oncologia medicala, iar de la rezidentiat s-a scos aceasta disciplina.

CONSECINTE. Efectele negative ale asimilarii oncologiei medicale de medicina interna sunt practic inevitabile. "Se pune in pericol supravietuirea pacientului cu cancer, deoarece limita intre doza terapeutica si cea toxica este foarte mica, iar efectele toxice pot avea urmari grave pentru pacienti, mergand de la infectii, sangerari pana la deces. Oricand, tratamentul citostatic poate fi o «bomba» in mana unor medici neinitiati", avertizeaza medicul Florin Bacanu, medic primar oncolog la Spitalul "Sfanta Maria" din Bucuresti.

Prof. dr. Florin Badulescu, presedintele Societatii Romane de Oncologie, atrage atentia ca "in cativa ani, aproximativ jumatate din oncologi se vor pensiona si, din pacate, nu exista medici tineri cu aceasta specializare". Motivul: oncologia este o specialitate complexa, cu o cazuistica dificila, cu salarii modice. Dar trebuie retinut ca, in Romania, aproximativ la a treia familie exista un bolnav cu neoplasm.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă oncologia