x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Semnal - Pastila contra gripei aviare

Semnal - Pastila contra gripei aviare

de Steluta Indrei    |    10 Oct 2005   •   00:00
Semnal - Pastila contra gripei aviare

Pana la definitivarea vaccinului care sa ne protejeze de gripa aviara, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda medicamentele antivirale.

Pregatirile contra unei eventuale epidemii mondiale de gripa aviara se intensifica. Numeroase tari isi fac rezerve de antivirale, medicamentul-vedeta care poate invinge virusul fiind oseltamivir.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a avertizat ca pana la aparitia vaccinului, medicamentele antivirale reprezinta principala modalitate de a reduce morbiditatea si mortalitatea, care sunt prioritatile esentiale in cazul izbucnirii unei pandemii. Achizitionarea de stocuri antivirale in avans este, la aceasta ora, singura cale de a asigura o cantitate suficienta, la momentul izbucnirii pandemiei.

SOLUTIA. Antiviralul care ar putea reprezenta o solutie in fata acestui pericol este oseltamivir, care poate reprezenta un element valoros in orice plan de pregatire in caz de pandemie. Acest antiviral este activ impotriva tuturor virusurilor gripale relevante din punct de vedere clinic, inclusiv a virusurilor aviare. Nu este un vaccin, ci un medicament antiviral, cu administrare orala, ce actioneaza impotriva tuturor virusurilor gripale, inclusiv H5N1. Mecanismul de actiune a acestui medicament este blocarea unei enzime de la suprafata virusului. O data cu blocarea acesteia, virusul nu se mai raspandeste si nu mai infecteaza alte celule ale organismului.

MASURI. Terapiile antivirale au rolul de a reduce rata imbolnavirilor si a mortalitatii in cazul unei pandemii de gripa. Mai mult, datorita faptului ca anumite produse antivirale au actiune asupra multor tulpini de virus gripal, acestea pot fi stocate ca masura de prevedere. In felul acesta exista o optiune viabila de a tine sub control boala, de la primul val al pandemiei si pana la aparitia vaccinului. In faza initiala a pandemiei, medicamentele antivirale pot fi folosite deopotriva in tratamentul bolii si in combaterea si limitarea raspandirii virusului (profilaxie pentru persoanele care au venit in contact cu pacienti infectati). Aceasta profilaxie este deosebit de importanta pentru angajatii din sistemul sani-tar - cei mai expusi riscului de imbolnavire - , personalul serviciilor de urgenta, al politiei, armatei si al altor institutii ale caror actiuni sunt indispensabile in caz de pandemie. La debutul pandemiei, inainte de a fi disponibil vaccinul, folosirea adecvata a antiviralelor este singura optiune de control a virusului.

REPETAREA ISTORIEI
Virusul H1N1, care a provocat intre 20 si 50 de milioane de victime in epidemia de gripa spaniola din 1918, era un virus de origine aviara care s-a adaptat de la pasari la om. La ora actuala, H5N1 virsul gripei aviare care a facut deja 67 de victime, este pe cale de a face acelasi salt mortal, in sensul ca este posibil sa se transmita de la om la om. Cercetatorii de la CDC Atlanta au recreat in laborator virusul H1N1 pentru a stabili elemente prin care devine atat de ucigator.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă