x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Semnal / Virusul H5N1 nu se teme de caldura

Semnal / Virusul H5N1 nu se teme de caldura

de Andrada Floria    |    09 Mar 2006   •   00:00
Semnal / Virusul H5N1 nu se teme de caldura

O data cu venirea primaverii si cu incalzirea vremii, riscul raspandirii virusului gripei aviare creste, a aratat purtatorul de cuvant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Dick Thompson.

Virusului H5N1 ii place atat frigul, cat si caldura. Intr-un interviu acordat unui post de radio din Romania, purtatorul de cuvant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Dick Thompson, a explicat ca vremea calda favorizeaza extinderea virusului H5N1. Desi nu s-au facut suficiente analize pentru a se stabili o legatura clara intre rezistenta virusului si anotimpuri, se pare ca gripa aviara "se extinde mai mult o data cu incalzirea vremii, acesta fiind cazul si acum", a precizat Dick Thompson. Purtatorul de cuvant al OMS considera, de asemenea, ca extinderea virusului gripei aviare poate fi oprita, dar este destul de dificil si va dura ceva timp. Cu toate acestea, arata Dick Thompson, riscul ca oamenii sa fie infectati cu virusul aviar este foarte mic, deoarece H5N1 nu a suferit inca mutatii care sa il transforme dintr-un virus animal intr-unul uman. Intrebat despre riscul ca virusul sa se transmita de la pisici infectate la om (avand in vedere cazurile de gripa aviara din Germania si Austria), Thompson a declarat ca nu se stie cat de mare este acest risc. "Dar stim ca riscul ca orice om sa ia virusul de la o pasare este extrem de mic. In plus, riscul de a avea o pisica infectata este semnificativ mai mic", a spus oficialul OMS.

VACCIN. Pentru prevenirea unei pandemii se fac eforturi la nivel international. In acest moment, in SUA se realizeaza testele pentru un al doilea vaccin impotriva gripei aviare, a anuntat Michael Leavitt, secretarul american pentru sanatate. Acest vaccin ar trebui sa fie eficient in cazul in care apar mutatii si va fi creat pe baza unei tulpini a virusului din Indonezia.

Primul vaccin creat de specialistii din SUA avea la baza o tulpina a virusului descoperit la un pacient din Vietnam. Pana in prezent au fost produse 8 milioane de doze din acest vaccin, insa nu a fost distribuit in lume, deoarece se afla inca in stadiul de experiment.

PRIMAVARA
"Gripa aviara se extinde o data cu incalzirea vremii. Si se pare ca este cazul si acum. Dar nu am analizat virusul suficient pentru a fi siguri ca are o legatura directa cu anotimpul"
Dick Thompson
purtator de cuvant OMS

OPINIE
Doctorul George Enache, medic primar de boli infectioase in cadrul Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Tropicale "Victor Babes", considera ca in aceasta perioada imunitatea noastra este in scadere. Totusi exclude aparitia virusului aviar la om in tara noastra. Doctorul George Enache apreciaza ca probabilitatea inregistrarii unei mutatii care sa ofere virusului capacitatea de transmitere interumana este inca mica, omul avand receptori pentru virusul gripei sezoniere, si nu pentru virusul aviar. (Magda Marincovici)
×