Septicemia este o infecție severă, răspândită în întregul organism, prin intermediul sângelui. Dacă nu este tratată la timp, se poate ajunge la șoc septic, moment în care presiunea sanguină scade atât de mult încât organele vitale încetează să mai funcționeze.
Afecțiunea este foarte periculoasă și trebuie tratată din stadiul incipient. Din acest motiv, este esențial să înțelegem factorii de risc și simptomele asociate.
Cazurile de septicemie se întâlnesc foarte rar în rândul persoanelor sănătoase a căror sistem imunitar funcționează corect
Cei mai vulnerabili în fața acestei boli sunt batrânii și copii foarte mici. Bătrânii, mai ales aceia care suferă de boli cronice precum diabetul și problemele de inimă sunt chiar mai predispuși.
Bebelușii, pe de altă parte, pot dezvolta această afecțiuni încât sistemul lor imunitar nu este dezvoltat.
Cauze
Septicemia nu se dezvoltă fără motiv, ci este rezultatul reacției corpului la o altă infecție, mai profundă. În general, este generată de un focar infecțios, care se răspândește pe cale venoasă.
Simptomele specifice stadiului incipient sunt de multe ori greu de detectat. Totuși, ar trebui să vă adresați medicului dacă vă confruntați cu:
- Febră de peste 38 grade C sau în anumite cazuri hipotermie
- Frisoane și tremurat
- Unii oameni experimentează un puls foarte ridicat, în timp ce alții se confruntă cu tahipneea (frecvență respiratorie scăzută)
Dacă infecția progresează, cel mai probabil, apar și următoarele simptome:
- Persoana este dezorientată, agitată și confuză.
- Apar stări de amețeală chiar și atunci când stă jos.
- Experimentează stări de vomă și diaree.
- Pielea este rece, umedă și palidă.
- În anumite cazuri, apar dureri articulare și abdominale, dar și dureri de spate.
Chiar dacă o persoană prezintă simptomele menționate anterior, este posibil să nu sufere de septicemie și, de aceea este necesar să se prezinte la medic și să facă analize de sânge.
Septicemia este o afecțiune gravă, care în 40-50% din cazuri se dovedește fatală. Evident, aceasta nu poate fi tratată decât în spitale.
Cum poate fi redus riscul de a dezvolta septicemie
Septicemia poate fi prevenită prin intermediul unor măsuri simple. Pentru a nu vă confrunta cu această boală periculoasă, trebuie să tratați toate infecțiile. De asemenea, trebuie să o acordați o importanță majoră tratării rănilor, care trebuie curățate cu soluții antiseptice și pansate corespunzător.