x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Sfaturi / Cea mai bună pasăre e porcul

0
Autor: Florin Condurateanu 30 Dec 2008 - 00:00

Profesorul doctor Alexandru Oproiu nu interzice carnea de porc aflată în această perioadă pe mesele tuturor românilor, însă recomandă cumpătare la preparatele tradiţionale, pentru că acestea sunt doldora de grăsimi.



Carnea de porc conţine peste 30% grăsimi                                                            
Sursă: stockexpertcom

Până la urmă, cred că cel mai important constructor al sănătăţii noastre este meniul, este masa, este ce punem în farfurie. De aici, de la felul în care mâncăm, se naşte o intersecţie ori spre confortul sănătăţii, ori spre disconfortul bolii. Trebuie să semnalăm unele aspecte care ţin de mesele la români, prilej de bucurie şi când sunt sărbători de iarnă sau de Paşte, şi când este o nuntă sau un botez, şi când se sărbătoreşte sfântul al cărui nume îl porţi, şi când dai o masă de ziua împlinirii unor ani. Dar să nu uităm că românul, suflet deschis şi cu ştiinţa bucuriei, face o mică festivitate din orice masă obişnuită. Când mănâncă cu poftă, el ştie să aşeze alături de mâncare şi o vorbă deşteaptă, şi fredonatul unui cântec popular, şi un şirag de bancuri politice, dar şi niţel porcoase. Atrage atenţia asupra pericolelor acestor ospeţe mai mici sau mai mari profesorul doctor Alexandru Oproiu, şef de şcoală în gastroenterologie.

ATENŢIE LA GRĂSIMI ŞI DULCIURI!
Mâncărurile noastre tradiţionale sunt foarte gustoase, fiindcă bucătăria românească e una de laudă. Numai că bucatele noastre tradiţionale sunt bogate în grăsimi, iar dulciurile sunt doldora de zaharuri concentrate. Vrem, nu vrem, principala carne la români este carnea de porc. Şi să nu uităm zicala românească "Cea mai bună pasăre e porcul!". Numai că 30% este grăsime în carnea de porc, iar în slănină ce să mai vorbim, bate grăsimea pe la 80%. Să nu uităm că mesele copioase provoacă necazuri. Băutura prea multă, grăsimile şi proteinele în exces produc un surplus de secreţii de acid în stomac. Aşa că nu sunt excluse reprizele de ulcer. Un alt necaz ce poate apărea este refluxul gastroesofagian. După o masă copioasă, mâncarea se poate întoarce pe contrasens prin esofag până în cavitatea bucală.

MIŞCAREA ARDE CALORIILE
Când mâncăm carne de porc trebuie să ne gândim şi la modul de preparare în feluri grele, să ne gândim şi la caloriile multe şi să încercăm să echilibrăm balanţa calorii-ardere de calorii prin mişcare.  Mişcarea este cea care poate topi grăsimile, aşa că un ospăţ bogat trebuie să conţină alături neapărat şi efort fizic. Medicina modernă spune că cea mai potrivită mişcare este plimbarea pe jos sau mai exact mersul pe jos. Fiindcă nu poţi să anulezi mâncarea prin mers în dorul lelii, mişcarea folositoare pentru sănătate trebuie să se deruleze într-un ritm care să crească cu 45%-50% pulsul din starea de repaus. Dacă în starea de repaus pulsul este 60, o mişcare sănătoasă trebuie să-l accelereze spre 90 de bătăi pe minut.
Citeşte mai multe despre:   viaţă sănătoasă

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Sufocarea - cauze frecvente și soluții de prim ajutor

Sufocarea - cauze frecvente și soluții de prim ajutor
Sufocarea este produsă de blocarea circulaţiei aerului prin laringe sau trahee. Este oprită astfel circulaţia aerului spre plămâni. În acest fel este blocată irigarea cu sânge bogat în oxigen a creierului şi...

Mușcături de animale și reptile - cum le tratezi?

Mușcături de animale și reptile - cum le tratezi?
Muşcăturile provocate de animale, sunt periculoase atât prin leziunile tisulare pe care le antrenează, cât şi prin riscul unor infecţii grave, dintre care cele mai cunoscute sunt rabia (turbarea) sau...

Leşinul - cauze și soluții de prim-ajutor

Leşinul - cauze și soluții de prim-ajutor
Leşinul reprezintă starea de pierdere a cunoştinţei pentru scurt timp din cauza unei slabe oxigenări a creierului. Starea de leşin poate apărea şi în cazul unor unor boli sau numai din cauza oboselii. Uneori...

Analgezicele precum paracetamolul nu ar trebui prescrise pentru tratarea unei categorii anume de boli. Detalii

Analgezicele precum paracetamolul nu ar trebui prescrise pentru tratarea unei categorii anume de boli. Detalii
Experţii din Marea Britanie avertizează că analgezicele, precum paracetamol, ibuprofen şi opioide, nu ar trebui prescrise pentru tratarea unei categorii anume de afecțiuni, pentru că astfel de medicamente pot face...

Poți să slăbești fără înfometare, ba chiar mâncând mai mult. Iată cum

Poți să slăbești fără înfometare, ba chiar mâncând mai mult. Iată cum
Multă lume are senzația că trebuie să mori de foame ca să fii slab(ă). Greșit. Adică este și asta o variantă dar una extrem de proastă. Faptul că obezitatea a ajuns una dintre cele mai mari probleme a lumii...

Torticolis – leacuri naturale ca să alungi durerea

Torticolis – leacuri naturale ca să alungi durerea
Sub numele de „torticolis” se înțeleg acele dureri de gât care pot fi însoțite de dureri de spate și care duc, de obicei, la o „blocare” a gâtului. În caz de torticolis, fiecare mișcare poate provoca...

Ești mahmur? Această băutură simplă îți limpezește mintea și „te repară” după o beție

Ești mahmur? Această băutură simplă îți limpezește mintea și „te repară” după o beție
Un cercetător rus în științe biologice, Mihail Luşcik, a vorbit despre proprietățile unice ale unei băuturi foarte populare în ţările arabe. Medicul susţine că această băutură potolește...

De ce este atât de important să bei un pahar de apă pe stomacul gol

De ce este atât de important să bei un pahar de apă pe stomacul gol
Apa înseamnă viaţă şi sănătate, iar un pahar de apă consumat pe stomacul gol este extrem de important pentru metabolismul nostru, pentru sănătatea pielii și a părului, la această concluzie a ajuns un grup de...

Sarea, apa și nămolul de la Marea Moartă - ce beneficii au pentru sănătate

Sarea, apa și nămolul de la Marea Moartă - ce beneficii au pentru sănătate
Pentru cine vrea să vadă Marea Moartă nu doar ca o simplă destinație turistică, demnă a fi bifată în agenda călătoriilor unei vieți, ci și ca un loc al redobândirii sănătății pierdute, recomand,...

Un iaurt pe zi reduce riscul de cancer la sân

Un iaurt pe zi reduce riscul de cancer la sân
Potrivit oamenilor de știință britanici, unele tipuri de cancer de sân pot fi rezultatul inflamației cauzate de bacteriile dăunătoare. În acest caz, remediul preventiv împotriva celui din urmă ar fi pur și...

Mustățile te protejează de cancer. Află detalii

Mustățile te protejează de cancer. Află detalii
A-ți expune barba sau mustața ingenios coafate și suficient de lungi ca să atragă atenția reprezintă, de vreo 20 de ani, mai mult decât o probă personală de hair styling. Cei mai zeloși purtători de barbă...

Râsul și starea de sănătate - ce legături există între acestea

Râsul și starea de sănătate - ce legături există între acestea
O echipă de cercetători de la Universitatea din oraşul Basel, Elveția, a descoperit că râsul acţionează ca un tampon împotriva stresului. O persoană râde în medie de 18 ori pe zi, cel mai adesea atunci...

Un nutriţionist avertizează asupra consumului exagerat de pepene verde. Ce riști dacă nu mănânci corect acest fruct

Un nutriţionist avertizează asupra consumului exagerat de pepene verde. Ce riști dacă nu mănânci corect acest fruct
Un nutriţionist atrage atenţia asupra faptului că un consum foarte mare de pepene verde poate determina unele persoane vulnerabile să crească în greutate. Într-un interviu acordat postului de radio rus Govorit...

Opt reguli de păstrare a alimentelor, prin care reducem risipa

Opt reguli de păstrare a alimentelor, prin care reducem risipa
Galerie Foto Risipa alimentară este una dintre cele mai importante probleme ale lumii în care trăim. Se produce foarte mult, dar din păcate se aruncă la fel de multă mâncare, iar dezechilibrele între zonele dezvoltate și...

Cartoful, garant al siguranței alimentare

Cartoful, garant al siguranței alimentare
Rolul pe care cartoful l-a avut în siguranța alimentară, de-a lungul secolelor, în America sau în Europa, ca și peste tot în lume, este de necontestat. O țară ca Irlanda, de exemplu, a reușit să se ridice...
Serviciul de email marketing furnizat de