De multe ori simtim ochii uscati din cauza calculatorului, televizorului, aparatului de aer conditionat⦠Aceasta inseamna ca suferim de sindromul "ochiului uscat".
STELUTA INDREI
Sindromul "ochiului uscat" sau "sindromul sicca" se manifesta printr-o lipsa sau diminuare de lubrefiere si umidificare a ochilor, din cauza unei secretii inadecvate cantitativ si/sau calitativ de lacrimi. "In mod normal, suprafata globului ocular - corneea, cea mai sensibila, si conjunctiva - trebuie umezita permanent, «scaldata» de un film lacrimal extrem de subtire, avand pe langa rolul mecanic, de lubrefiere si indepartare a impuritatilor, si un rol protector antiseptic, prin compozitia in enzime cu efect antimicrobian. Filmul lacrimal are totodata si un efect de mentinere a troficitatii si metabolismului corneei", explica medicul primar oftalmolog Cristina Iliuta de la Institutul National de Medicina Aeronautica si Spatiala.
SIMPTOME. Puteti resimti senzatia permanenta de uscaciune, mancarime, arsura oculara. Toate acestea apar indeosebi in conditii favorizante: un mediu uscat si insorit sau poluat, curenti de aer, fum de tigara, aparate de aer conditionat fara umidifiere atmosferica etc. Mai apar senzatii de intepaturi, furnicaturi, de corp strain, dar si sensibilitate la lumina (fotofobie) sau secretie mucoasa oculara.
CAUZE. Potrivit dr. Cristina Iliuta, "ochiul uscat" este intr-o oarecare masura rezultatul procesului de imbatranire, care este insotit de o functie diminuata a tuturor glandelor cu secretie interna sau externa ale organismului. Apare mai frecvent la femeile aflate in perioada menopauzei. Sindromul de "ochi uscat" mai apare ca efect secundar la folosirea unor medicamente.
"Purtatorii «cronici» de lentile de contact sunt predispusi la a dezvolta in timp simptomatologia, motiv pentru care li se recomanda tratamentul de supleere". Sindromul se manifesta si in cazul utilizarii indelungate a monitoarelor TV sau a calculatoarelor, cand clipim mai putin, in plus iradierea videoterminalelor expun suplimentar globul ocular. Exista boli de statica sau de dinamica a pleoapelor (cicatrici posttraumatice sau postchirurgicale, ectropion, paralizii faciale etc.) care pot imita un sindrom de «ochi uscat»", spune dr. Cristina Iliu. Blefaritele cronice pot sta la baza si pot fi intretinute de uscaciunea oculara. "Ochiul uscat" poate fi si parte a unor boli generale, de sistem imunitar, cum ar fi lupusul eritematos, artrita reumatoida, sindromul Sjogren.
Citește pe Antena3.ro