x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sindromul picioare grele

Sindromul picioare grele

16 Apr 2004   •   00:00

Insuficienta venoasa cronica superficiala a membrelor inferioare, varice ale picioarelor, sindromul picioare grele. Sunt denumiri ale unei afectiuni foarte frecvente la femei.

Dezechilibrul hormonal, varsta, ereditatea, excesul ponderal si sedentarismul sunt principalii cinci factori de risc ai insuficientei venoase. Cele mai expuse sunt femeile. Aceasta insuficienta afecteaza de doua ori mai mult femeile, comparativ cu barbatii. Cauza principala o reprezinta hormonii feminini.

HORMONII. In cazul femeilor, estrogenii favorizeaza retinerea apei, stagnarea sangelui in vase, cauze ale instalarii sindromului de picioare grele. Progesteronul reuseste sa reechilibreze aceste efecte.

Femeile trebuie sa mai retina ca, in perioada ciclului menstrual, nivelurile hormonale variaza, ceea ce se repercuteaza si asupra circulatiei venoase. Asa se explica sindromul de picioare grele si durerile resimtite in zilele premergatoare ciclului. Modificarile hormonale din perioada sarcinii, care se accentueaza premegator nasterii, explica prezenta insuficientei venoase in cazul femeilor insarcinate. O explicatie hormonala are aceasta insuficienta la femeie la menopauza.

EREDITATE. A avea un parinte suferind de varice creste riscul ca urmasii (25% la baieti si peste 60% la fete) sa aiba aceeasi afectiune cu 45%. Iar daca ambii parintii au avut varice, fiica lor are sanse de 90% sa aiba si ea la randul ei aceleasi probleme.

VARSTA. Cu cat primele semne de picioare grele si de varice apar mai devreme, cu atat simptomele se agraveaza o data cu inaintarea in varsta. Astfel, dupa 60 de ani, 65% din populatie prezinta diverse afectiuni ale venelor.

MAGDA MARINCOVICI


Tratament nechirurgical

Medicul primar chirurg Valerian Ciubotaru precizeaza ca „neglijarea afectiunii poate conduce la complicatii, de cele mai multe ori dureroase si greu de tratat". Exista un tratament nechirurgical si unul chirurgical. Evitarea obezitatii, a sedentarismului, a statului prelungit in picioare fac parte din tratamentul nechirurgical. In aceeasi categorie se inscrie tratamentul medicamentos si tratamentul compresiv constand in purtarea de ciorapi elastici, atentie, recomandati numai de medicul specialist.


Tratamentul chirurgical

Tratamentul radical sau chirurgical are ca deziderat scoaterea definitiva din circuit a venelor varicoase. Pentru aceasta se procedeaza, printre altele, fie la chirurgia varicelor cu stripping (smulgerea venelor) sau fara stripping (fara smulgere). Chirurgia stripping necesita 7-10 zile de spitalizare si anestezie. Chirurgia fara striping se realizeaza in ambulator, sub anestezie locala. Ambele tehnici se practica in mod curent in tara noastra.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă