Persoanele care sufera de sindromul picioarelor fara odihna resimt o senzatie de disconfort la nivelul ambelor membre inferioare, insotita de nevoia imperioasa de a le misca incontinuu.
STELUTA INDREI
Acest tic afecteaza aproximativ 8% din populatie. Miscarea necontenita a picioarelor face ca oamenii respectivi sa para incordati, nerabdatori.
ANOMALIE. Sindromul picioarelor fara odihna este cauzat de anomalia unor neurotransmitatori. Acesta atinge mai mult femeile decat barbatii, in special dupa varsta de 50 de ani, si deseori exista antecedente familiale. Senzatia de disconfort si miscarea picioarelor apar numai atunci cand pacientul este in stare de repaus, asezat pe scaun sau alungit, mai ales seara sau in prima parte a noptii. Din aceasta cauza el adoarme cu mare greutate, sindromul picioarelor fara odihna fiind a doua anomalie a somnului, dupa tulburarile de respiratie nocturne. Oamenii afectati de acest sindrom pot trece prin adevarate drame sociale si profesionale, pe de-o parte din cauza insomniei si oboselii, iar pe de alta parte pentru ca miscarile anormale determinate de o nevoie acuta sunt motive de a nu merge la spectacole, de exemplu, sau de a se feri sa calatoreasca cu mijloacele de transport in comun. Chiar si o programare la coafor devine un stres pentru astfel de persoane care nu-si pot stapani picioarele.
TRATAMENT. Uneori, sindromul picioarelor fara odihna apare la persoanele care sufera de o carenta de fier, care daca este rezolvata duce la ameliorarea tulburarilor. Daca nu este cazul unei lipse de fier, tratamentul sindromului consta in administrarea de dopamina, dar in doze foarte scazute si numai sub atenta supraveghere a medicului. In concluzie, cei care au tendinta de a-si misca picioarele non-stop trebuie sa stie ca sufera de un sindrom care poate fi tratat.Citește pe Antena3.ro