x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sîngele artificial

Sîngele artificial

de Magda Marincovici    |    01 Mai 2008   •   00:00
Sîngele artificial

Transfuziile cu sînge artificial pot duce la o mortalitate cu 30% mai mare comparativ cu cea înregistrată la transfuziile de sînge natural. Totuşi, sîngele artificial reprezintă o soluţie în multe cazuri limită.

Avertisment - Hemoglobina sintetică pro şi contra

Transfuziile cu sînge artificial pot duce la o mortalitate cu 30% mai mare comparativ cu cea înregistrată la transfuziile de sînge natural. Totuşi, sîngele artificial reprezintă o soluţie în multe cazuri limită.

Anul trecut, cercetătorii britanici anunţau că au obţinut formula chimică a sîngelui sintetic: un polimer care prinde molecule de oxigen pentru întregul organism. La momentul respectiv se vorbea despre o descoperire salvatoare pentru nenumăraţi oameni răniţi în lupte sau calamităţi. Sîngele sintetic ar putea fi folosit fără îngrădiri de grupe sangvine sau condiţii severe de transport. Iată însă că, după numai un an, s-a stabilit că sîngele artificial provoacă o creştere a mortalităţii cu 30% comparativ cu transfuziile cu sînge natural. Avertismentul este un rezumat al concluziei unui studiu publicat la începutul acestei săptămîni în ediţia online a revistei Journal of the American Medical Association (JAMA). O echipă de cercetători a analizat rezultatele a 16 studii clinice realizate asupra a cinci produse diferite şi testate pe 3.711 pacienţi. Rezultatele acestor teste clinice indică faptul că din totalul pacienţilor care au primit transfuzii cu sînge artificial 164 au decedat, comparativ cu doar 123 de decese în rîndul celor care au primit sînge obţinut din donaţii. Hemoglobina artificială provoacă o creştere cu 30% a riscului de mortalitate, fiind în acelaşi timp responsabilă de producerea a 59 de crize cardiace post-transfuzie, comparativ cu doar 16 astfel de crize în grupul de control ce a primit sînge natural. Aceste studii clinice ridică importante întrebări cu privire la calităţile sîngelui artificial, subliniază dr Charles Natanson de la Institutul Naţional american de Sănătate (NIH), principalul autor al acestui studiu.

Şi la noi. Proiectul sînge artificial l-a atras şi pe conf. dr Radu Silaghi Dumitrescu, şeful unei echipe de cercetători de la Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. “La universitate studiem sîngele artificial, pentru că dorim să rezolvăm unele probleme legate de transfuzii cu sînge uman. Aceste probleme sînt disponibilitatea redusă a sîngelui uman – putem să nu avem suficienţi donatori atunci cînd avem nevoie de sînge”, consideră conf. Dumitrescu.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă sînge artificial