Studiile sustin ca persoanele suferinde de hipercolesterolemie au sansa de a reduce cu o treime nivelul colesterolului cu ajutorul regimului vegetarian, continand o cantitate apreciabila de soia si fibre.
Cercetatorii spun ca soia are efecte similare medicamentelor prescrise pentru tratarea hipercolesterolemiei. Studii asemanatoare, de data recenta, demonstreaza efectele benefice ale soiei asupra tumorilor canceroase, in special in cazul femeilor. Astfel, consumul acestei plante a fost asociat cu scaderea riscului cancerului de san - cu aproape 60% in cazul femeilor care consuma frecvent produse din soia. Aceasta ar fi, in opinia cercetatorilor, explicatia ratei mult mai reduse a cancerului de san in Japonia si China.HORMONI. Un alt studiu marcheaza importanta consumarii de fito-estrogeni, hormoni feminini vegetali benefici in prevenirea cancerului de uter. Iar soia este unul dintre alimentele cele mai bogate in izoflavone, care sunt niste fitoestrogeni eficienti in procesul de aparare impotriva acestei forme de cancer.
Soia este un nou aliat si pentru femeile la menopauza. In timp ce tratamentele hormonale de substitutie sunt din ce in ce mai puse in discutie, fiind suspecte de cresterea riscurilor unor forme de cancer, soia este un remediu natural eficient.
BARBATI. Atentie, aceasta planta nu este rezervata mentinerii sanatatii femeilor! In acelasi timp, ea are proprietati recunoscut in prevenirea cancerului de prostata.
Virtutile acestei plante pentru sanatate nu se termina aici. Pentru ca ea este recomandata si pentru barbati si pentru femei, daca vor sa scape de kilogramele suplimentare.
OBEZITATE. Persoanele care urmeaza regim hipocaloric pe baza de soia au reusit sa elimine aproximativ patru kilograme mai mult comparativ cu cele care au urmat diete clasice.
Soia este un superaliment, bogat in substante nutritive, care fortifica organismul prin aport de antioxidanti. Un kilogram de soia poate inlocui din punct de vedere al proteinelor 4 kilograme de carne sau 72 de oua sau 7,5 litri lapte. Soia contine 46% proteine, 12-25% lipide si 10-15% glucide, minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, sulf), vitamine (A, B1, B2, D, E, F ), toti aminoacizii esentiali si noua aminoacizi neesentiali.
Aliment complet
Soia reprezinta un aliment indicat in perioada posturilor, asigurandu-va necesarul de elemente nutritive:
- - mezeluri din soia (salam, parizer, crenvursti, cabanos, pateu);
- - lapte din soia cu diverse arome: simplu, scortisoara, muguri de brad, vanilie, cacao, fructe de padure, banane, cicoare;
- - branza din soia (tofu): sarata, cu marar, cu chimen, cu ardei, afumata;
- - pateuri din soia cu: ciuperci, masline, picant, cu aroma de pui, porc, vita, simplu;
- - gulas vegetal (din soia) cu arome: pui, vita, porc;
- - drob din soia cu marar sau tarhon;
- - soia instant pentru mici, hamburgheri, umpluturi, chiftele;
- - soia pentru snitele, cuburi, fulgi;
- - ulei din soia.
( MAGDA MARINCOVICI )