x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Socurile termice - Atentie la modul de folosire a instalatiei de climatizare

Socurile termice - Atentie la modul de folosire a instalatiei de climatizare

de Magda Marincovici    |    26 Iul 2006   •   00:00
Socurile termice - Atentie la modul de folosire a instalatiei de climatizare

O instalatie de climatizare e o binecuvantare in zilele caniculare. Dar exista si reversul. Aceste instalatii pot fi sursa unor infectii respiratorii mai mult sau mai putin grave.

La peste 30 de grade Celsius parca sunt mai multe persoane cu nasul infundat, ragusite si cu tuse ca in toiul iernii. Una dintre explicatii este modul gresit in care folosim instalatiile de climatizare. Cauza principala a acestor probleme de sanatate cantonate in special in zona cailor respiratorii o reprezinta diferentele majore de temperatura intre spatiile interioare, climatizate si exterior. Tot instalatiile de climatizare sunt raspunzatoare si de iritatiile oculare mai accentuate, in cazul persoanelor care poarta ochelari.

CRIZE ALERGICE. Mai neplacute sunt insa crizele alergice induse de aerul reciclat care poate concentra factori alergeni. Dar cel mai grav pericol pe care-l ascund aceste instalatii este cel al agentilor infectiosi care patrund in sistemul de climatizare. O bacterie numita legioneloza se inmulteste rapid in interiorul instalatiei, apoi este raspandita rapid in aer si de aici inhalata de persoanele din spatiul respectiv. Aceasta bacterie este cauza unor infectii pulmonare care pot evolua pana la insuficienta respiratorie si pneumopatie, la persoanele mai sensibile.

STOP RESPIRATOR. Diferentele mari de temperatura, de peste 10 grade Celsius, pot duce la lesin si chiar la stop respirator. Pentru a elimina aceste riscuri majore, instalatia trebuie fixata la o temperatura care comparativ cu cea din exterior sa fie mai scazuta cu maximum 8 grade Celsius. In zilele caniculare exista obiceiul total gresit de a regla instalatia de climatizare la temperaturi foarte scazute. Cei care au acest obicei spun ca in felul acesta racesc mai repede masina, mai ales daca aceasta a fost parcata in locuri insorite. Insa consecintele asupra sanatatii sunt grave: afectiuni respiratorii, dintre care cele pulmonare sunt cele mai severe. Concluzia: instalatiile de climatizare sunt bune, modul lor de folosire defectuos le fac periculoase pentru sanatatea noastra.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă climatizare