x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Soia, un aliment ideal in post

Soia, un aliment ideal in post

23 Noi 2004   •   00:00

In perioadele de post, soia si produsele pe baza de soia ocupa un loc important in raioanele magazinelor. Pate, lapte, mezeluri, branza, snitele, chiftele sunt alimente 100% vegetale pe baza de soia, foarte solicitate de cei care tin post. Bogata in proteine si saraca in colesterol, soia este un veritabil aliment sanatos.

STELUTA INDREI

DIETA. Un snitel din soia, alaturi de legume si fructe constituie un meniu sanatos si gustos
ANTICANCER. Numeroase studii demonstreaza efectele benefice ale soia in anumite cazuri de cancer. Astfel, consumul de soia reduce riscul de cancer la san cu aproape 60% la femeile care mananca foarte frecvent aceasta leguma. Cercetatorii explica astfel incidenta scazuta a cancerului de san in China si in Japonia, unde femeile sunt mari consumatoare de soia, planta originara din Asia. Soia este unul dintre cele mai bogate alimente in isoflavone, asa-numitii hormoni feminini vegetali sau fitoestrogeni, avand astfel un rol important in prevenirea cancerului uterin. Acesti hormoni naturali asemanatori estrogenilor umani lupta si impotriva menopauzei, specialistii demonstrand ca soia reduce bufeurile, pierderile osoase, problemele de memorie si alte tulburari ale femeilor aflate la menopauza. Insa aceasta planta nu este revervata numai sanatatii femeii. Soia are, de asemenea, proprietati recunoscute in prevenirea cancerului de prostata.

PROTEINE VEGETALE. Boabele de soia sunt foarte concentrate in proteine, aproximativ 40%, compozitie care se apropie de proteinele din carne si produse lactate.

Pentru ca suplinesc foarte bine carnea si lactatele, produsele pe baza de soia sunt consumate frecvent de vegetarieni si de cei care tin post. Dar atentie, caci soia nu beneficiaza de acelasi continut bogat in fier ca si carnea!

ANTICOLESTEROL. Soia ne furnizeaza acizi grasi esentiali, pe care organismul nostru nu ii poate produce si care au un rol deosebit pentru structura celulelor nervoase. In plus, soia nu contine colesterol. Si mai mult decat atat, ea poate scadea nivelul colesterolului. Pentru a ne bucura de toate aceste beneficii, este suficient sa adaugam in salatele de legume ulei de soia in loc de ulei de floarea-soarelui.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă soia