Somnifere naturale cu parfum de tei şi salcâm
Insomnia este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta oamenii in societatea actuala, bantuita de stres, nesiguranta, viata dezordonata, sedentarism etc. Asa se explica de ce aproximativ 30% din populatie este afectata de tulburari ale somnului, semnaleaza doctor Ruxandra Constantina, medic specialist medicina de familie, competenta apifitoterapie.
Multe persoane nu considera insomnia o problema care sa necesite prezenta la medic. Ceea ce este o mare greseala, deoarece tulburarile de somn au consecinte negative. Cei care sufera de insomnii se simt tot timpul obositi, prezinta somnolenta diurna, sunt irascibili, au capacitate scazuta la efort, dificultati de atentie si memorare.
Pe plan psihic, insomniacii sunt predispusi la nevroze, depresii, tulburari de comportament si personalitate. Iata de ce insomnia trebuie identificata si tratata corect inca din prima faza, atrage atentia doctor Ruxandra Constantina. Medicamentele, fie ele alopate sau naturiste, nu trebuie administrate aleatoriu, ci trebuie recomandate numai de catre un medic specialist. Exista o mare varietate de preparate clasice si naturiste pentru insomnie, spune medicul, dar schema trebuie strict individualizata. Mare atentie trebuie avuta la asocierea dintre un medicament alopat si un preparat din plante cu aceeasi actiune, pentru ca efectele hipnotice si sedative se cumuleaza!
Reguli
Tratamentul insomniei incepe prin adoptarea unui mod de viata sanatos, exprimat prin urmatoarele reguli:
– Evitati sa mancati copios inainte de culcare sau sa consumati bauturi energizante, cafea, ceai negru, ciocolata, dulciuri concentrate, branzeturi fermentate. In schimb, mancati legume verzi, ceapa verde, salata verde, laptuca, pentru ca au efecte sedative.
– Seara, evitati sa petreceti mult timp in fata televizorului sau calculatorului.
– Nu practicati exercitii fizice extenuante seara.
– Inainte de culcare beti o cana cu lapte cald indulcit cu miere de tei sau de salcam.
– Faceti o baie calduta in care adaugati cateva picaturi de extract din lavanda, sunatoare, valeriana, tei, conuri de hamei, pasiflora. Acestea au efecte calmante si relaxante.
– Daca este posibil, faceti o mica plimbare (15-30 de minute) inainte de culcare.
– Este bine sa respectati orele de culcare si de trezire, aceleasi in fiecare zi.
– Dormiti pe perne in care introduceti conuri de hamei, lavanda, sulfina, roinita.
– Camera trebuie neaparat aerisita bine inainte de culcare. De asemenea, este bine ca in dormitor sa nu existe surse de lumina aprinse, aparatura electrica si electronica.
Ceaiuri cu efect sedativ
Exista numeroase plante cu actiune sedativa si hipnotica: acestea relaxeaza, inlatura tensiunile nervoase, ajuta la inducerea si mentinerea unui somn de calitate. Pot fi administrate sub forma de ceai, pulbere, tinctura, comprimate. De obicei, se administreaza seara, inainte de culcare. Avantajul acestor preparate naturale este acela ca, administrate corect, au un efect bland, dar de durata si, in general, nu au reactii adverse puternice si nu dau dependenta, asa cum se intampla in cazul medicatiei alopate, precizeaza doctor Ruxandra Constantina.
Seara alegeti una dintre infuziile urmatoare. Valeriana are actiune anxiolitica, sedativa si relaxanta atat asupra sistemului nervos central, cat si asupra musculaturii. Se poate bea seara o infuzie calduta din radacini de valeriana. Florile de tei si de salcam au deopotriva efecte sedative si calmante. Se pot bea doua-trei cani pe zi de infuzie din flori de tei sau de salcam, ultima cana inainte de culcare. Lavanda se poate administra de asemenea pe tot parcursul zilei, deoarece are o buna actiune antistres si relaxanta. Se beau una-doua cani de infuzie pe zi. Si infuziile din musetel, roinita, sunatoare sunt excelente sedative si antidepresive naturale.

Ştiri din .ro
-
Cum arată doctoriță de la SMURD Iași care a fost inclusă în „Atlasul Frumuseții”: „Un pacient s-a trezit, s-a uitat la mine și m-a întrebat dacă a murit și este în rai” libertatea.ro
-
Alertă despre accelerarea vaccinării: „Noua variantă a virusului este mai periculoasă şi va ajunge curând predominantă” libertatea.ro
România codașă în UE la sănătate. Alocă cei mai puțini bani pentru medicina preventivă
OMS va discuta posibilitatea introducerii pașapoartelor de vaccinare
Ce arată studiile pentru vaccinul anti COVID-19 produs de Johnson & Johnson
Angajații medicali, care au fost infectați cu COVID-19, sunt protejați timp de 5 luni
Cancerul de colon poate fi confundat cu sindromul intestinului iritabil
A treia tulpină de COVID-19 a fost descoperită în Japonia
Eficiența vaccinului Pfizer/BioNTech asupra noilor mutații ale virusului SARS-CoV-2
Comisia Europeană suplimentează cererea de vaccinuri produse de Pfizer/BioNtech
Care este durata de imunizare a vaccinului anti-COVID-19 produs de Moderna
Noi recomandări OMS cu privire la vaccinarea anti COVID-19
Operaţii pe bandă rulantă care erau o eroare
Reacție alergică gravă la vaccinul Pfizer/BioNTech: Un medic a făcut encefalomielită
Poate fi produs vaccinul Pfizer/BioNTech în România ?
Cum se fac înscrierile pe platforma de vaccinare împotriva COVID-19
Ce moștenim de la familia noastră
