x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Spanacul e bun furnizor de fier

Spanacul e bun furnizor de fier

13 Mai 2004   •   00:00

Este bogat in fibre, minerale, vitamine si, pe deasupra, nu ingrasa. Acestea sunt principalele atuuri ale spanacului.

MAGDA MARINCOVICI

Aceasta leguma de sezon reprezinta o buna alegere pentru cei care doresc o alimentatie usoara si, totodata, sanatoasa si valoroasa din punct de vedere nutritiv. O portie de aproximativ 200 de grame de spanac preparat (corespunzand cu aproximativ 250 de grame de spanac crud) furnizeaza sub 50 de kilocalorii si 7 grame de fibre, adica mai mult de un sfert din necesarul zilnic de fibre. Continutul de acid folic este variabil: intre 0,08 si 0,2 mg. Totodata, spanacul este un furnizor de alte vitamine din grupa B, de vitamina K, dar mai ales de vitamina E (2,5 mg la 100 g de spanac).

VITAMINE. Spanacul contine provitamina A (caroten) - intre 2 si 9 miligrame la 100 de grame de plante. Aceasta planta este valoroasa si pentru aportul de vitamina C: in medie, 50 mg de vitamina C. Trebuie retinut ca, la culegere, nivelul de vitamina C este intre 120 si 100 de mg, el diminuandu-se pe masura ce frunzele se ofilesc.

Spanacul este valoros in egala masura pentru aportul de acid folic (vitamina B9). Continutul de acid folic este variabil: intre 0,08 si 0,2 mg. El acopera aproximativ 3/4 din necesarul de acid folic, foarte important pentru femeile insarcinate.

MINERALE. Pentru oganism, spanacul are un rol important in refacerea rezervelor de minerale. Dintre acestea, spanacul furnizeaza cantitati remarcabile de fier, calciu, magneziu, zinc si seleniu. In lucrarile de specialitate, spanacul e recomandat ca „un bun furnizor de fier".

In lucrarea „Pledoarie pentru viata lunga", elaborata de doctor in farmacie Ovidiu Bujor, in colaborare cu medicul generalist Catrinel Perianu, autorii recomanda spanacul pentru calitatile lui de „antianemic, activator al secretiei pancreatice, solutie in cazul carentei de vitamina C, agent de dezintoxicare, stimulator al secretiilor gastrice".
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă vitamina spanacul