x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Spermograma

de Magda Marincovici    |    28 Sep 2010   •   00:00
Spermograma

Când un cuplu are dificultăţi în conceperea unui copil, investigaţiile privitoare la infertilitate sunt efectuate atât de femeie, cât şi de bărbat. Dacă un bărbat vrea să afle dacă este infertil trebuie să efectueze un set de investigaţii.



Spermograma este unul dintre testele care sunt prescrise de specialist. Spermograma stabileşte diferenţele caracteristice ale spermei şi spermatozoizilor (volumul, numărul, mobilitatea, aspectul etc.). Astfel:

n) culoarea (opalescentă)
n) cantitate (3-5 ml ejaculat)
n) gradul de lichefiere normal: sub 60 minute
n) pH-ul (normal-uşor alcalin - 7,1-8)
n) numărul de spermatozoizi prezenţi într-un mililitru de lichid seminal (normal: 20-150 milioane)
n) mobilitatea spermatozoizilor - normal: cel puţin 60% se mişcă înainte
n) numărul de celule albe - normal: proba de spermă nu prezintă celule albe sau bacterii
n) nivelul fructozei - normal: 300 miligrame/ejaculare.

Rezultatele acestui test permit stabilirea unei eventuale anomalii: concentraţie insuficientă de spermatozoizi la o ejaculare (oligospermie), mobilitate redusă (astenospermie), ejaculare slabă (hipospermie) sau absenţa totală a spermatozoizilor (azoospermie). Pentru efectuarea spermogramei trebuie respectate câteva reguli: abstinenţă sexuală 3-5 zile şi evitarea băilor calde câteva zile înainte de acest test. Pacientul, singur sau împreună cu partenera de cuplu, va depune, prin masturbare, sperma într-un recipient steril. Pentru unii bărbaţi, acest test se dovedeşte a fi jenant, dar medicii au misiunea de a-i convinge că este un test medical ca oricare altul. Sperma este analizată imediat după recoltare.

La microscop sunt examinaţi între 100 şi 200 de spermatozoizi, sunt detectate eventualele anomalii şi sunt evaluaţi cu scopul de a se stabili un procent de spermatozoizi normali şi un procent de spermatozoizi anormali. De asemenea, este efectuată analiza biochimică a spermatozoizilor. Trebuie ştiut că un singur test nu reuşeşte întotdeauna să ofere toate informaţiile necesare pentru o concluzie definitivă privitoare la fertilitatea pacientului. De aceea, este posibil să fie necesare mai multe asemenea teste, la un interval de cel puţin trei luni, pentru verificarea rezultatelor. Este foarte important de ştiut că, pe lângă spermogramă, medicul va indica şi alte investigaţii - testul post-coital, testul de ovulaţie, histerosalpingografia, laparoscopie şi examinare cu substanţă de contrast - pentru un diagnostic de certitudine.

ATENŢIE!
Cafeaua, alcoolul, drogurile (cocaina, marijuana, tutunul), pesticidele, spermicidele, dar şi abstinenţa sexuală prelungită pot altera calitatea spermei.

×
Subiecte în articol: sănătatea bărbatului