x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Standarde stricte pentru băncile de celule şi ţesuturi umane

Standarde stricte pentru băncile de celule şi ţesuturi umane

de Jurnalul National    |    24 Sep 2007   •   00:00

Un proiect de ordin al Ministerului Sănătăţii va impune băncilor de ţesuturi şi celule umane din Romănia ca pănă in luna iunie a anului viitor să se alinieze unor standarde europene stricte.

Astfel, condiţiile de prelevare, stocare sau de transport al ţesuturilor şi celulelor umane vor fi mult mai stricte decăt in prezent. O condiţie care va fi impusă instituţiilor de acest tip pentru a fi acreditate va fi investiţia serioasă in aparatură, care se ridică la sute de mii de euro.

Victor Zotta, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant, a precizat că băncile de ţesut şi celule vor trebui să aibă o persoană competentă care să răspundă de calitatea ţesutului pe care il utilizează, dar şi aparate speciale, cu filtre de purificare a aerului, care acum se află doar in străinătate. Prin urmare, fiecare ţesut sau celulă - piele, os, tendon, cornee, ovule sau spermatozoizi - va avea un cod unic, incăt se va şti cu exactitate cine este donatorul şi cine va fi receptorul.

Pănă la transplantarea lor, ţesuturile sau celulele vor fi depozitate in containere speciale, cu pereţi dubli, sterile in interior şi extrem de rezistente la şocuri. Totodată, fiecare bancă sau unitate unde se fac transplanturi va avea un sistem de alertă conectat la toate celelalte bănci sau spitale acreditate din Europa.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă