x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ştiri pe scurt

20 Oct 2009   •   00:00

20 octombrie 2009



GRIPĂ SEZONIERĂ
Primele trei cazuri de infecţii cu virusul gripal sezonier au fost confirmate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare "Cantacuzino". Este vorba de persoane cu vârste între 2 şi 22 de ani, din judeţele Suceava, Cluj şi Prahova, informează Ministerul Sănătăţii. Medicii atrag atenţia că, în această perioadă cu temperaturi scăzute, respectarea regulilor de igienă personală, printre care spălatul mâinilor cu apă şi săpun după tuse sau strănut, rămâne cea mai facilă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor. "Dacă prezentaţi tuse seacă, secreţii nazale apoase şi febră peste 38 grade Celsius  este necesar să vă prezentaţi la medicul de familie şi să evitaţi automedicaţia", arată MS.

CAFEA CU COLAGEN
Imperfecţiunile tenului provocate de înaintarea în vârstă pot fi eliminate foarte simplu consumând cafea cu colagen. Cum este posibil? Cafeaua a fost îmbogăţită cu un ingredient specific produselor cosmetice antirid - colagenul. Ba mai mult, ei consideră că, în curând, cafeaua va putea înlocui cremele şi loţiunile antirid.

BILANŢ

Alte 24 de cazuri confirmate de gripă AH1N1 au fost înregistrate în săptămâna 12-18 octombrie, informează Ministerul Sănătăţii. Dintre cele 24 de cazuri, 15 au fost înregistrate în judeţul Iaşi, în cadrul unui focar în Campusul Centrului pentru Schimburi Internaţionale de Studenţi Gaudeamus. În municipiul Bucureşti, s-au înregistrat 4 cazuri, două sosite din Anglia şi două din Spania. Şi în judeţul Cluj au apărut alte două cazuri, unul sosit din SUA şi unul din Grecia. În judeţele Mureş, Prahova şi Sibiu s-au înregistrat câte un caz, persoanele respective venind din Anglia şi Portugalia. Toate cazurile au prezentat forme clinice uşoare şi au primit terapie antivirală. La nivel naţional, totalul de cazuri confirmate de gripă AH1N1 a ajuns la 375.

AVANTAJ
Persoanele în vârstă, care folosesc internetul cu scopul de a căuta diverse informaţii, au o activitate cerebrală crescută, care încetineşte sau stopează declinul legat de vârstă, provocator de demenţă. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii americani de la Universitatea din California au folosit tehnica de imagistică prin rezonanţa magnetică funcţională pentru a scana creierul persoanelor implicate în studiu. Astfel, s-a ajuns la concluzia că folosirea internetului stimulează mintea mai puternic decât cititul, iar efectele persistă mult timp după încheierea activităţii. Cercetătorii consideră că folosirea internetului stimulează celulele cerebrale, făcându-le mai active. Potrivit acestora, creierul este similar cu un muşchi, astfel că devine din ce în ce mai sănătos pe măsură ce este folosit mai mult.

ÎNCREDERE

Bărbaţii au nevoie de încredere pentru satisfacerea partenerelor. Astfel, 95% dintre adulţii din România consideră că pentru a avea o experienţă sexuală plină de satisfacţie este important ca bărbatul să fie încrezător în propria sexualitate. Studiul European Sexual Confidence Survey a evaluat opiniile a 504 subiecţi  bărbaţi şi femei din România  privitoare la încrederea în propria sexualitate, încrederea în capacitatea de a întreţine un raport sexual şi impactul acesteia asupra calităţii vieţii. Pentru 76% dintre bărbaţii români, capacitatea de a oferi partenerei satisfacţie sexuală este cel mai important element al încrederii bărbatului în propria sexualitate. Cu această afirmaţie sunt de acord şapte din zece femei din România. (M. Colgiu, G. Matei)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă